Aproximativ 2000 de refugiați ucraineni au obținut cetățenia Republicii Moldova de la începutul războiului

0

De la începutul războiului în Ucraina, cetățenia Republicii Moldova a devenit tot mai solicitată de ucraineni, dar și de cetățenii altor țări. În perioada de referință, aproximativ 2000 de refugiați ucraineni au obținut cetățenia țării noastre, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație. Totodată, 383 de ucraineni au solicitat determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova.

Cei mai mulți refugiați ucraineni, au obținut cetățenia Republicii Moldova prin recunoaștere, a declarat pentru Radio Moldova, Directorul Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii. Potrivit acestuia, persoanele străine pot obține cetățenia țării noastre în câteva luni dacă au cel puțin unul dintre părinți, bunici sau străbunici născut pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt luate în considerare și alte criterii.

„Noi oferim servicii de consiliere în domeniul cetățeniei pentru persoanele refugiate sau apatride. Noi asistăm ca ei să adune pachetul de acte necesare, noi explicăm procedura, noi îi redirecționăm apoi către autoritățile competente. Persoanele care solicită acum redobândirea sau recunoașterea cetățeniei moldovenești sunt interesate să rămână în Republica Moldova. Majoritatea celor care obțin cetățenia Republicii Moldova sunt cei născuți pe teritoriul țării, dar care nu aveau cetățenie, sau cei născuți în străinătate, dar cu cel puțin un părinte, bunic, străbunic care s-a născut în Moldova. Aceștia urmează procedura de recunoaștere, care durează aproximativ 6 luni. Deci iată aceste două proceduri sunt aplicabile în majoritate ucrainenilor, în ultimii doi ani. Nu exclud că sunt și cei care dobândesc cetățenia prin naturalizare”, a menționat Oleg Palii.

Iulia este o refugiată din regiunea Odesa, care s-a stabilit în Republica Moldova acum un an. Aceasta este căsătorită cu un moldovean, au împreună un copil, și urmează cursuri de învățare a limbii române. Iulia spune că orașul Chișinău îi amintește de Odesa și pentru ea a devenit a doua casă. Tânăra a mai adăugat că în prezent este în proces de obținere a cetățeniei Republicii Moldova.

„Mă simt ca acasă în Chișinău, orașul îmi amintește de Odesa, iar oamenii sunt deschiși. Aici sunt multe oportunități, totul este făcut pentru ucraineni, inclusiv sprijin pentru ucraineni la locul de muncă. Cred că vom rămâne în Moldova în continuare, nu știu despre viitorul în Ucraina, mi se pare că războiul va dura mult. Am fost informată că pot obținea cetățenia Republicii Moldova prin reîntregirea familiei, pentru că soțul meu este moldovean. Așa că spre asta mergem”, a afirmat Iulia.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, anul trecut, peste 10 mii de străini au devenit cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă. ASP a precizat că, în condițiile în care numărul cererilor a crescut semnificativ, a fost luată decizia ca oamenii să aibă posibilitatea să depună, din 3 ianuarie curent, cererile de dobândire și redobândire a cetățeniei Republicii Moldova la toate centrele multifuncționale din țară. Precizăm că pe teritoriul Republicii Moldova se află în prezent peste 100 de mii de refugiați ucraineni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata