Situație excepțională în mun. Chișinău, după depistarea unui focar de gripă aviară în preajma Lacului Ghidighici

0

În municipiul Chișinău a fost instituită situație excepțională, după depistarea unui focar de gripă aviară la lebede, pe lacul Ghidighici. Decizia a fost luată azi de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău.

Șeful Direcției municipale Chișinău a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Igor Crudu, a confirmat că focarul a fost depistat la populația de lebede care rămân să ierneze pe albiile râurilor și lacuri din zonă.

„În prezent sunt confirmate 4 focare de influență aviară înalt patogenă, inclusiv un focar în municipiul Chișinău, orașul Vatra, lacul Ghidighici. Situația enunțată impune luarea unor decizii și a unor măsuri de către autorități, în vederea gestionării acestei emergențe, pentru minimizarea riscului pătrunderii gripei aviare în efectivul de păsări de curte, cele din exploatații non profesionale și comerciale. Printre cerințele impuse de autorități se numără interzicerea accesului păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri etc., precum și sporirea măsurilor de combatere a comerțului stradal ilicit, cu produse alimentare sau animale vii care de asemenea, pot potența riscul infectării cu boli infecțioase, oficial notificabile, cu impact major. În perioada excepțională de nivel aviar se interzic expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii (păsări, inclusiv cele decorative)”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

De asemenea, CSE Chișinău a adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea influenței aviare pe teritoriul administrat, inclusiv informarea autorităților locale despre situațiile de risc legate de gripa aviară, identificarea culoarelor de migrare a păsărilor, efectuarea supravegherii veterinare masive a efectivelor de păsări, instituirea carantinei profilactice și măsuri stricte de supraveghere sanitar-veterinară a efectivelor de păsări, se sistează mișcarea păsărilor și a produselor obținute de la acestea (ouă, carne) din explorațiile non profesionale, se interzice pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice.

Totodată, va fi creată o comisie de evaluare a pagubelor, conform prevederilor legislației, în caz de depistare a focarelor de păsări domestice. Toate restricțiile urmează să fie ridicate în timp de trei luni de la data identificării ultimului caz.

Gripa aviară este o infecție înalt contagioasă, care, dacă este lăsată de sub control poate fi transmisă de la animale la om, de aceea comunitatea și autoritățile trebuie să dea dovadă de prudență și receptivitate în situația creată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata