Primarul capitalei vrea ca primăria să fie cea mai transparentă instituție din Moldova

0

Vrea ca primăria să fie cea mai transparentă instituție din Moldova. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care a prezentat astăzi Strategia Locală Anticorupție.

Potrivit primarului general Ion Ceban, documentul ca și multe altele a fost elaborat de Primăria municipiului Chișinău cu suportul experților contractați de către UNDP.

„Ne-am propus ca Primăria Chișinău să devină cea mai transparentă autoritate publică locală prin activitățile pe care le desfășoară și angajamentele asumate în beneficiul cetățeanului. Strategia Locală Anticorupție va avea drept obiective dezvoltarea climatului de integritate, responsabilității, transparenței și rezistenței la riscurile de corupție ale agenților publici din cadrul autorităților administrației publice locale și aleșilor locali, care reprezintă un domeniu strategic pentru Primăria municipiului Chișinău.

Aşteptările cetăţenilor cu privire la cei care lucrează în serviciul public sunt strâns legate de modul în care este percepută funcţionarea statului, de nivelul încrederii în sistemul public, de funcţionarea optimă a instituţiilor în acord cu necesităţile societății”, a precizat edilul.

Acest plan indică acţiunile ce urmează a fi executate, cine sunt responsabilii de executare, rezultatele scontate, indicatorii de progres şi termenele de realizare.

Planul Strategiei locale anticorupție include:

a) descrierea situaţiei şi definirea problemelor care necesită implicarea Primarului General, precum și a subdiviziunilor Primăriei municipiului Chișinău prin aplicarea politicii de rigoare;

b) măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor şi rezultatelor scontate;

c) obiectivele generale şi specifice şi etapele de implementare.

Planul setează 6 priorități deduse în rezultatul analizei problemelor la nivelul APL mun. Chișinău:

• Consolidarea integrității instituționale în cadrul APL mun. Chișinău prin aplicarea corespunzătoare a legislației anticorupție și ajustarea cadrului normativ local

• Gestionarea patrimoniului public municipal în condiții de legalitate, transparență și eficiență

• Asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice

• Sporirea calității serviciilor publice printr-un management eficient al resurselor umane

• Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și transparenței activității

• Diminuarea factorilor de corupție în procesul de eliberare a actelor permisive

Planul anticorupție este expus consultărilor publice pe site-ul primăriei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata