Primarul general Ion Ceban spune că nu este corect divizat bugetul național, atâta timp cât în capitală locuiesc și activează în jur de 1 milion de persoane, mai ales că toate impozitele persoanelor juridice se duc la stat, dar în bugetul municipal. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Prime Time” de la Prime TV.
„În capitala Republicii Moldova locuiesc și activează aproape 1 milion de cetățeni. 820 de mii în aria mitropolitană, plus cei care vin din exteriorul capitalei – aproape jumătate din populație din Republica Moldova. Acum, bugetul național constituie 62 de miliarde de lei, la capitolul cheltuieli. Bugetul municipal, la capitolul cheltuieli, cu tot cu deficit este 6,2 miliarde de lei. Populație – jumătate, iar bugetul – a zecea parte.
Tot ce generează mun. Chișinău, că aici este activitate economică foarte mare, pleacă la bugetul de stat”, a punctat edilul.
Întrebat cât contribuie capitala la bugetul de stat, Ceban spune că în de la 14 până la 19 miliarde de lei. „Trebuie să înțelegem că pe această zonă banii nu se întorc. În mod normal, bugetul capitalei trebuie să constituie mult mai mult. Le-am spus, lăsați-ne măcar 10%, așa cum am cerut în acea declarație semnată de toate partidele, și de PAS și de PSRM. Acolo am inclus angajamente foarte mari, luate de către toți primarii. Angajamente ca: dacă vorbim de impozitul persoanelor fizice și impozitul persoanelor juridice, pe impozitul persoanelor juridice urmau să fie majorate transferul de la bugetul de stat de la 0 până la 10%. Agenții economici ne întreabă pe noi de ce nu se face în capitală.
Mai departe, este vorba de depolitizarea fondurilor naționale. Eu vreau să văd cum va funcționa fondul ecologic de stat, care a fost diminuat consistent, cu aproape 20%. Sau fondul de dezvoltare în agricultură, etc”, a declarat Ceban.