Irina Vlah solicită schimbarea componenței CEC înainte de alegerile prezidențiale

0

Irina Vlah, președinta “Platforma Moldova, a lansat un avertisment cu privire la riscurile de fraudare a alegerilor prezidențiale programate în această toamnă. Într-o declarație adresată corpului diplomatic, Vlah a subliniat că semnele unor eventuale manipulări sunt deja vizibile și a criticat dur Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru lipsa de imparțialitate.

„În toamnă, la noi sunt programate alegeri prezidențiale, dar acum deja se observă riscuri ca acestea să fie trucate,” a declarat Vlah.

„Comisia Electorală Centrală, care este concepută pentru a asigura o procedură democratică, astăzi este controlată în totalitate de reprezentanții partidului de guvernământ,” a adăugat ea.

Vlah a evidențiat comportamentul CEC la alegerile locale din anul precedent, acuzând comisia de partizanat.

„La alegerile locale din toamna lui 2023, cu toții am văzut consecințele unor astfel de abuzuri. Comisia Electorală Centrală a jucat alături de candidații din partidul de guvernământ și a încălcat drepturile opoziției,” a susținut Vlah.

„Observatorii internaționali admit, de asemenea, că actuala Comisie Electorală Centrală nu este capabilă să organizeze alegeri democratice și corecte,” a adăugat ea.

„În raportul final privind rezultatele alegerilor locale, experții OSCE au recomandat schimbarea completă a componenței Comisiei Electorale Centrale și să se facă acest lucru înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare,” a declarat Vlah.

Din păcate, potrivit lui Vlah, aceste recomandări au fost ignorate.

„Regimul PAS a ignorat acest ‘cartonaș galben’ din partea comunității internaționale. Ignorarea acestor recomandări nu face decât să confirme intenția de a manipula rezultatele viitoarelor alegeri și de a păstra puterea cu orice preț, în detrimentul democrației și al drepturilor cetățenilor noștri,” a concis Vlah.

În finalul declarației sale, Vlah a făcut un apel direct la reprezentanții corpului diplomatic.

„Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic! Realitatea este că regimul PAS nu ascultă de mult ce spun cetățenii moldoveni, dar încă mai ascultă mesajele diplomaților străini. Prin urmare, vă îndemn să monitorizați îndeaproape abuzurile CEC. Poziția dumneavoastră în această chestiune îi poate obliga să renunțe la planurile lor de a truca alegerile și de a alege o nouă componență a Comisiei Electorale,” a susținut ea.

„Alegerile din toamnă ar putea fi primul pas spre revenirea Republicii Moldova pe calea democrației și dezvoltării în ritm firesc. Sper cu adevărat că în această chestiune veți fi aliați ai poporului moldovenesc,” a concluzionat Vlah.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata