Candidatul republican la vicepreședinția SUA, J.D. Vance, a prezentat o posibilă soluție pentru încheierea conflictului din Ucraina, care ar include crearea unei „zone demilitarizate” pe teritoriul ucrainean și excluderea Ucrainei din NATO. Într-un interviu, Vance a sugerat că administrația Trump ar putea negocia un acord de pace în care Ucraina să își păstreze independența în schimbul neutralității și al renunțării la aderarea la NATO. Vance a criticat politica administrației Biden și a subliniat necesitatea unei abordări mai pragmatice și inteligente.
J.D. Vance a făcut această declarație în cadrul emisiunii Sean Ryan Show, relatează Adevărul European. Abordarea prezentată de acesta ar reprezenta o schimbare radicală în politica administrației Joe Biden, care s-a concentrat pe furnizarea de ajutor militar și de altă natură Ucrainei.
„Cred că ar arăta în felul următor: Trump se așează și le spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: „Trebuie să decideți: cum arată un acord de pace? Și probabil că linia actuală de frontieră dintre Rusia și Ucraina va deveni o zonă demilitarizată”, a declarat Vance. Zona demilitarizată propusă, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată, astfel încît rușii să nu invadeze din nou”. Conform planului de pace, a spus Vance, Ucraina își va păstra independența în schimbul neutralității – ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO sau la alte „instituții aliate”. Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a spus că actuala linie de demarcație va rămîne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va recîștiga teritoriul pe care Rusia l-a ocupat, scrie democracy.md cu referire la noi.md.
În timpul interviului, el a mai spus că Rusia „nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar că „ucrainenii au, de asemenea, o mulțime de probleme de corupție”. Vance a calificat drept „eronată și fabuloasă” gîndirea de a vedea războiul dintre Ucraina și Rusia drept o luptă între bine și rău, iar sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina drept „marea misiune umanitară a vremurilor noastre”.
„Există multe riscuri dacă rămînem acolo și încercăm să încurajăm ucrainenii să păstreze Crimeea. Întrebarea este, cîte vieți americane va costa asta? Și dacă răspunsul este mai mult decît zero, atunci mă spăl pe mîini”, a spus Vance. De asemenea, acesta a susținut că Europa a subfinanțat războiul, în timp ce „contribuabilii americani au fost foarte generoși cu ucrainenii”.
El a susținut că politica administrației Biden este de a „arunca bani în această problemă și de a spera că ucrainenii pot obține o victorie militară pe care chiar ucrainenii înșiși spun că nu o pot obține”, a adăugat Vance.
„Politica lui Donald Trump este da, să fim puternici, dar să fim și inteligenți. Negociați”, a spus Vance. Trump a declarat în repetate rînduri că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului imediat după cîștigarea alegerilor – chiar înainte de începerea oficială a cadidaturii sale.