Vineri, mult-așteptatul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo, o mișcare formată din supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha. Comitetul Nobel a apreciat activitatea lor neobosită de a promova o lume fără arme nucleare, subliniind că mărturiile supraviețuitorilor au avut un rol esențial în consolidarea opoziției globale față de utilizarea acestor arme.
Un mesaj puternic de pace și responsabilitate globală
Comitetul Nobel a subliniat că supraviețuitorii bombelor atomice au reușit, prin eforturile lor, să impună un tabu nuclear la nivel global. Ei au folosit mărturiile personale pentru a arăta lumii amploarea distrugerilor cauzate de armele nucleare și pentru a crea o conștientizare larg răspândită. „Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul și să înțelegem durerea și suferința de neimaginat provocate de aceste arme,” a precizat Comitetul.
Îngrijorări privind modernizarea arsenalelor nucleare
Comitetul Nobel norvegian a avertizat că, deși timp de aproape 80 de ani nicio armă nucleară nu a fost folosită în război, acest tabu este sub presiune din cauza eforturilor mai multor puteri nucleare de a-și moderniza arsenalele. De asemenea, amenințările privind utilizarea armelor nucleare în conflicte în curs de desfășurare reprezintă un pericol major, a adăugat președintele comitetului, Jørgen Watne Frydnes.
Premiul Nobel pentru Pace 2024 – un semn de recunoștință și responsabilitate globală
Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie de aur, o diplomă și suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro). Nihon Hidankyo se alătură unei liste de laureați care au contribuit la pacea globală prin activitatea lor remarcabilă, într-un an în care au fost înregistrate 286 de candidaturi, inclusiv agenția ONU pentru refugiați UNHCR, Papa Francisc și naturalistul britanic David Attenborough.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!