Republica Moldova investește 55 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice

0

Guvernul a aprobat ratificarea unui acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), prin care se vor investi 55 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice.

În cadrul acestui proiect, 46 de școli din întreaga RM vor beneficia de lucrări de renovare care includ izolarea termică a pereților și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru a spori eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon. Proiectul include și îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 350 de puncte termice individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat.

Se estimează o reducere de până la 65% a consumului de energie.

Bugetul total al proiectului este de 54,5 milioane de dolari, din care 50 de milioane vor fi oferite ca împrumut, iar 4,5 milioane ca grant. Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029, gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata