Șerban-Dimitrie Sturdza solicită atenție sporită din partea UE pentru minoritatea română din Serbia

0

Uniunea Europeană este chemată să acorde o atenție sporită situației minorităților românești din Serbia. Europarlamentarul român Șerban-Dimitrie Sturdza a adresat o scrisoare oficială Comisarului european pentru vecinătate și extindere, Marta Kos, în care subliniază politicile discriminatorii în raport cu sutele de mii de români din zonele de est ale țării.

Autorul documentului menționează că, în Serbia de Răsărit, unde locuiesc peste 90% dintre români, accesul la învățământ, administrație și servicii religioase în limba maternă este practic inexistent. De asemenea, autoritățile sârbe refuză recunoașterea Vicariatului Ortodox Român al Timocului, invocând norme canonice neconforme cu standardele europene.

Șerban-Dimitrie Sturdza mai atrage atenția asupra implicării companiei chineze Zi-Jin, care, prin extinderea carierelor miniere, ar încălca drepturile locuitorilor din regiune, inclusiv dreptul la un mediu sănătos și la proprietate.

„Minoritatea română din Republica Serbia înregistrează o prezență semnificativă în 241 de localități, distribuite geografic astfel: 202 localități în Serbia de Răsărit (văile Timocului, Dunării și Moravei), dintre care 154 de localități preponderent românești și 48 de localități mixte (româno-sârbești); 39 de localități preponderent românești sau mixte în Provincia Autonomă Voievodina”, scrie europarlamentarul, menționând că minoritatea română din Serbia este estimată la aproximativ 330 000 de persoane, din care circa 300 000 locuiesc în Serbia de Răsărit.

Potrivit lui, respectarea drepturilor minorităților naționale trebuie să devină o condiție esențială în cadrul negocierilor Serbiei pentru aderarea la UE, în special în capitolele legate de drepturile fundamentale, educație și mediu.

„Consider că instituțiile Uniunii Europene trebuie să reacționeze prompt și adecvat la gama de probleme menționate aici, având în vedere candidatura Serbiei la aderare și privilegiile acordate în acest sens. Respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților naționale, trebuie să fie o condiție sine qua non pusă Serbiei în procesul de aderare la UE”, se mai spune în scrisoare.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata