Cu câteva zile înainte de întâlnirea planificată dintre reprezentanții SUA și Iranului privind revenirea la acordul nuclear, președintele american Donald Trump și-a reiterat intenția de a recurge la acțiuni militare dacă Teheranul nu va accepta ultimatumul său. Declarația a fost făcută de Trump miercuri, 9 aprilie, într-o discuție cu jurnaliștii, potrivit agenției Associated Press și DW.
Potrivit lui Trump, el își dorește ca Iranul să prospere și să fie „măreț”, dar nu va permite țării să dețină arme nucleare. Teheranul ar înțelege acest lucru, a afirmat președintele SUA. El a promis din nou că va recurge la forța militară dacă va fi necesar și a precizat că Israelul va participa la o eventuală atacare.
„Dacă va fi nevoie să acționăm militar, o vom face. Israelul, evident, va fi foarte activ în acest sens. Ei vor fi liderii. Dar nimeni nu ne comandă. Facem ce vrem”, a declarat Trump.
Iranul, ca reacție la amenințările repetate ale lui Trump, a promis un „răspuns dur” și a îndemnat Washingtonul să renunțe la escaladare. „Nu ne putem imagina că președintele Trump își dorește să devină încă un lider american împotmolit într-un război catastrofal în Orientul Mijlociu”, a scris ministrul iranian de externe Abbas Araghchi într-un editorial pentru Washington Post.
În primul său mandat prezidențial, Trump a retras în mod unilateral SUA din Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), încheiat în 2015 și cunoscut drept „acordul nuclear”. Președintele SUA a susținut atunci că Teheranul nu își respectă angajamentele, iar acordul în sine l-a catalogat drept „cel mai prost din istorie”.
Iranul a propus companiilor americane să investească în țară
Pe 12 aprilie, în Oman, urmează să aibă loc prima întâlnire oficială din ultimii ani între delegațiile SUA și Iranului. Anterior, Trump afirmase că negocierile vor fi directe, însă Teheranul a negat acest lucru. Șefa biroului de presă al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a subliniat ulterior că este vorba despre o „întâlnire” între reprezentanți ai celor două țări, nu despre „negocieri”, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a precizat că discuția va avea loc fără intermediari.
Înaintea acestei întâlniri, președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a dat din nou asigurări publicului că Teheranul „nu urmărește obținerea unei bombe nucleare” și susține îmbunătățirea relațiilor cu SUA. El a menționat, în special, perspectivele unor investiții directe americane în republică, dacă părțile vor reuși să evite escaladarea.
„Excelența Sa nu se opune investițiilor din partea investitorilor americani în Iran”, a declarat Pezeshkian, referindu-se la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. „nvestitorii americani: veniți și investiți”.
În același timp, Iranul încearcă să negocieze cu Trump chiar posibilitatea unor discuții directe despre acordul nuclear, scria anterior agenția Reuters, citând un diplomat din Orientul Mijlociu, sub protecția anonimatului.
Potrivit sursei, Iranul ar fi sugerat SUA că așteaptă „gesturi de bunăvoință” înaintea unor discuții „față în față”. Astfel de gesturi ar putea fi relaxarea sancțiunilor americane sau deblocarea unor active iraniene din străinătate, nota Reuters. De o tactică similară se folosește și Moscova în negocierile cu SUA, în timp ce poartă un război de amploare împotriva Ucrainei – fără a întâmpina o rezistență semnificativă din partea Washingtonului.
Trezoreria SUA a impus noi sancțiuni împotriva programului nuclear iranian
În ciuda negocierilor așteptate, pe 9 aprilie, Departamentul Trezoreriei al SUA a adăugat în lista de sancțiuni cinci companii iraniene și o persoană fizică. Washingtonul le acuză de sprijinirea programului nuclear al țării.
Printre entitățile sancționate se numără companii aflate sub controlul Organizației pentru Energie Atomică a Iranului – Iran Centrifuge Technology Company, Thorium Power Company, Pars Reactors Construction and Development Company și Azarab Industries Co, scrie Associated Press.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!