Deputata neafiliată Olesea Stamate a declarat, în cadrul unui interviu, că are încredere că ar putea trece procedurile de vetting și prevetting, dacă ar fi supusă acestor evaluări. Totuși, ea recunoaște că procesul nu este unul simplu și presupune o analiză riguroasă.
Întrebată direct dacă ar trece filtrele de integritate, Stamate a răspuns:
„Aș spera că da. Procedura de prevetting a fost una extrem de strictă – am spus acest lucru și cu alte ocazii. Deși nu viza ocuparea directă a unei funcții în cadrul sistemului judecătoresc sau de procuratură, Comisia de prevetting a fost foarte riguroasă în aplicarea prevederilor legale, în unele cazuri chiar excesiv de severă. Cred că nu era deloc ușor să treci acest filtru, chiar dacă nu aveai abateri semnificative.”
Stamate a explicat că, din punctul său de vedere, procesul de vetting se diferențiază de cel de prevetting, în special printr-un grad mai mare de flexibilitate în interpretarea și aplicarea criteriilor de evaluare.
„Legea privind vettingul oferă comisiilor o anumită marjă de apreciere. Astfel, acestea pot evalua dacă anumite discrepanțe – fie de natură financiară, fie etică – influențează cu adevărat integritatea candidatului. Din această perspectivă, nu cred că aș avea probleme în cadrul unui astfel de proces,” a mai adăugat deputata.
Declarațiile Olesei Stamate vin în contextul dezbaterilor publice privind eficiența și corectitudinea mecanismelor de evaluare a integrității în justiție și administrația publică, mecanisme esențiale pentru reformele în domeniul statului de drept.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!