Danemarca convoacă un summit pentru securitatea în Arctica

0

Liderii Danemarcei, Groenlandei, Insulelor Feroe, Islandei şi Norvegiei se vor reuni luni pentru a discuta despre securitatea din Arctica, a anunţat guvernul danez, în contextul în care preşedintele american Donald Trump caută să preia controlul asupra Groenlandei, relatează AFP, preluată de Agerpres și Hotnews.

„Chiar dacă ţările noastre se întâlnesc în diferite părţi ale lumii, este natural ca noi, în acest cerc, să ne reunim pentru a discuta despre situaţia de securitate actuală din Arctica şi Atlanticul de Nord”, a declarat prim-ministrul danez Mette Frederiksen, citată într-un comunicat de presă publicat duminică.

Reuniunea de luni va avea loc la Torshavn, capitala Insulelor Feroe, în prezenţa lui Mette Frederiksen, a prim-ministrului Groenlandei, Jens-Frederik Nielsen, a premierului islandez

Kristrun Frostadottir şi a prim-ministrului feroez Aksel Johannesen. Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store va participa prin videoconferinţă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat de mai multe ori că vrea să preia controlul asupra Groenlandei, bogată în resurse şi situată strategic, invocând motive de securitate şi refuzând să excludă recurgerea la forţă.

Aceste declaraţii au stârnit îngrijorare în alte regiuni ale Arcticii, în special în Islanda şi în arhipelagul norvegian Svalbard. Ele au provocat, de asemenea, tensiuni puternice cu liderii danez şi groenlandez, care au insistat că teritoriul arctic îşi va decide singur viitorul şi că Statele Unite „nu vor obţine Groenlanda”.

Planuri noi la Washington

Pe 9 mai, agenția Reuters relata că oficialii americani discută un plan prin care să atragă Groenlanda în zona americană de influență folosind un tip de acord pe care SUA l-au folosit să mențină legături strânse cu câteva state insulare din Pacific.

Potrivit planului, administrația Trump ar urma să propune liderilor groenlandezi ca insula să intre într-un Acord de Liberă Asociere ((Compact of Free Association – COFA) cu Statele Unite.

Înțelegerile de tip COFA – care au fost folosite în cazul a trei state din Oceania: Micronesia, Insulele Marshall și Palau – variază de la o țară la alta, însă standardul este ca guvernul american să furnizeze multe dintre serviciile esențiale, de la livrarea poștei la gestionarea situațiilor de urgență și protecția militară. În schimb, armata americană acționează nestringherită în țările COFA, iar comerțul cu Statele Unite este aprope lipsit de taxe vamale.

Acordurile COFA de până acum au fost semnate cu țări independente, iar Groenlanda ar trebui să se separe de Danemarca pentru ca un asemenea plan să fie aplicat. Deși sondajele arată că groenlandezii sunt interesați de independență, ei nu-și doresc să fie parte a SUA. Un COFA, prin care s-ar ceda o parte semnificativă a autonomiei către Washington, ar putea fi privit cu un scepticism asemănător.

Înțelegerile de tip COFA deja existente sunt considerate în sfera politică din Statele Unite ca având un rol important în contracararea influenței în creștere a Chinei în Asia Pacific.

Liderii danezi nu au fost abordați în privința proiectului COFA și nu au existat discuții substanțiale cu Casa Albă în ce privește statutul viitor al Groenlandei, a spus un oficial european.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata