Iranul este pregătit să semneze un acord nuclear cu SUA

0

Iranul propune un plan alternativ de îmbogățire a uraniului, prin înființarea unui consorțiu nuclear mixt. Noul plan este avansat în schimbul ridicării sancțiunilor de către Statele Unite, ca alternativă la cerința SUA de renunțare completă la programul nuclear iranian.

„Teheranul este dispus să se angajeze să nu mai fabrice niciodată arme nucleare, să scape de stocurile sale de uraniu puternic îmbogățit, să fie de acord să îmbogățească uraniul doar la nivelurile inferioare, pentru uz civil, și să permită inspectorilor internaționali să supravegheze procesul. În schimbul ridicării sancțiunilor economice de către SUA”, a declarat într-un interviu pentru NBC News, Ali Shamkhani, un consilier politic, militar și nuclear al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, transmite democracy.md cu referire la IPN.

Ali Khamenei a dat undă verde unui nou acord nuclear, dacă liderul de la Casa Albă, Donald Trump, va accepta liniile roșii ale Teheranului, scrie Foreign Policy.

În urma celei de a patra runde de discuții între Iran și Statele Unite ale Americii, care a avut loc în Oman săptămâna trecută, părțile nu au convenit asupra unei schimbări majore, însă par hotărâte să continue negocierile.

Chiar dacă a jurat mai devreme că nu va mai negocia niciodată cu președintele SUA, Donald Trump, Ali Khamenei, presat de sancțiuni, criză economică și amenințarea războiului, a optat pentru calea diplomației și pentru negocieri.

Președintele SUA, Donald Trump, vrea să împiedice Iranul să își dezvolte propriile arme nucleare. Totodată, Teheranul afirmă că nu planifică să facă acest lucru.

Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, în timpul discuțiilor din Oman, cu Steve Witkoff, trimisul special al președintelui SUA, a propus „noul plan pe masa negocierilor”, potrivit mai multor oficiali iranieni. Între timp, partea SUA neagă faptul că o astfel de propunere ar fi fost făcută în timpul ultimei runde de negocieri.

Propunerea Teheranului presupune înființarea unui consorțiu nuclear cu participarea a trei țări. În cadrul consorțiului, Iranul va îmbogăți uraniul până la un grad inferior celui necesar pentru armele nucleare, pe care apoi îl va exporta în alte țări arabe pentru a fi folosit în scop civil, scrie The New York Times.

Condițiile acordului sunt similare cu cele din înțelegerea semnată în anul 2015. Diferența importantă este că reprezentanții țărilor străine, posibil, chiar și din SUA, ar urma să fie mult mai implicați cu atribuții pentru a monitoriza detaliat întreg procesul.

Altă deosebire ar fi că în timp ce acordul cel vechi avea o perioadă de 15 ani, noua înțelegere ar fi permanentă, astfel rezultă că Donald Trump a obținut mai mult decât fostul președinte al SUA, Barack Obama, în anul 2015.

Pentru a exclude orice dubii în privința unității conducerii statului iranian, biroul lui Ali Khamenei a spus că Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, forțele care gestionează cele mai importante complexe militare și nucleare din țară, susțin discuțiile conduse de ministrul de externe, Abbas Araghchi, însă menționează că rămân „alerte” și cu „degetul pe trăgaci”, în cazul în care diplomația eșuează.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata