Activitatea unor partide politice din Republica Moldova ar putea fi suspendată în urma constatării unor încălcări grave ale legislației electorale.
Potrivit secretarei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, „în prezent, sunt examinate în instanțe cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, până la următoarele alegeri, vom vedea care va fi finalitatea acestor dosare”.
Printre cazurile semnalate se numără și activitatea ilegală a unui bloc politic care a desfășurat campanie electorală fără a avea calitatea de concurent. CEC a invocat modificările recente ale legislației, care permit sancțiuni mai dure și intervenții mai rapide.
„Este, probabil, cea mai aspră sancțiune prevăzută pentru un concurent electoral – excluderea din competiție, în cazul oferirii de bani, bunuri sau servicii”, a explicat Dana Munteanu.
Potrivit CEC, la alegerile precedente au fost documentate acte de corupție comise de 89 de funcționari electorali, dintre care 38 din UTA Găgăuzia. Jumătate dintre aceștia erau operatori, ceea ce înseamnă o influență directă asupra procesului electoral.
Dana Munteanu a menționat că printre cele mai frecvente practici ilegale se numără coruperea alegătorilor și transportarea organizată a acestora. Ea a încurajat cetățenii să semnaleze cazurile de corupție electorală la poliție sau la Centrul Național Anticorupție (CNA), menționând că încrederea alegătorilor în instituțiile statului este în creștere.
Pentru prevenirea acestor fenomene, CEC a lansat o campanie națională de informare, iar prin centrul său de instruire, implică peste 20.000 de persoane în procesul electoral.
„Trebuie să educăm o nouă generație de alegători. Votul nu se vinde și este important să alegem liber”, a subliniat secretara CEC.
Totodată, Victor Rotaru, analist juridic la Asociația Promo-LEX, a atras atenția că adevărata amenințare vine din partea celor care cumpără voturi. Acesta a salutat înăsprirea legislației, care asimilează corupția electorală unor infracțiuni grave, precum omorul intenționat sau escrocheria în proporții deosebit de mari.
„Fenomenul a căpătat amploare. Dacă o persoană comite corupție electorală, riscă până la 15 ani de închisoare. În decembrie 2024, CNA avea înregistrate 284 de procese-verbale premergătoare contravențiilor, peste 200 în nordul țării”, a declarat Rotaru.
Promo-LEX a desfășurat campanii de instruire în 42 de inspectorate de poliție din toată țara, pentru a sprijini prevenirea coruperii alegătorilor și promovarea unui proces electoral corect.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!