O seră de ultimă generație a fost inaugurată la Colegiul Agroindustrial Ungheni

0

Prima seră hidroponică din cadrul unei instituții de învățământ din Republica Moldova a fost inaugurată la Colegiul Agroindustrial Ungheni. Cu o suprafață de 320 m2, aceasta este dotată cu sisteme de ultimă generație, care permit creșterea plantelor fără sol și care presupun un ciclu de creștere de 2 ori mai rapid decât în ​​agricultura tradițională.

Randamentul sistemelor hidroponice instalate este de 20 de ori mai mare decât cultivarea în sol. În același timp, cantitatea de apă utilizată este cu 70% mai mică decât în ​​agricultura tradițională, deoarece apa circulă într-un circuit închis.

Sera este echipată cu echipamentele necesare pentru crearea unui microclimat optim. De asemenea, aceasta este dotată cu un computer care va analiza parametrii climatici și va verifica toate sistemele din seră.

„Dacă ne dorim un sector competitiv, un sector care corespunde rigorilor, ca produsele din Republica Moldova să fie apreciate și să fie solicitate atât de consumatorii de pe piața locală, cât și de pe piața internațională este important să investim în tehnologii inteligente, inovaționale pentru a face față cerințelor și a implementa cu succes standardele de calitate”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Beneficiari ai proiectului sunt peste 350 de elevi ai Colegiului Agroindustrial Ungheni, care datorită investiției învață să cultive salată, flori, roșii, castraveți, ardei, vinete, utilizând tehnologii europene de ultimă generație.

„În situația de criză care este acum, produsele alimentare au un rol foarte important. Republica Moldova este foarte dependentă din punct de vedere energetic și credeți-mă că agricultura ne poate ajuta aici. Noi avem soluții. (…) În Republica Moldova, avem această enormă bogăție, avem aceste pământuri care, la o administrare foarte bună, am putea să oferim un viitor”, a declarat Ion Oboroc, directorul Colegiului Agroindustrial Ungheni.

Totodată, la Colegiul Agroindustrial Ungheni au fost plantate 1,2 ha de cireș, vișin, păr, coacăz și mur, dotate cu sistem de suport și stație meteo. A fost procurat un tractor, precum și utilaje agricole adiacente, echipamente IT.

Valoarea investițiilor pentru prima parte a proiectului depășește 291 de mii de euro. În prezent, este în plin proces de desfășurare și cea de-a doua etapă a proiectului investițional, care presupune repararea și dotarea cu echipamente didactice a unui laborator de procesare a produselor horticole și a unui laborator de reparare și mentenanță a utilajului horticol, care au o suprafață de 720 m2. Valoarea totală a investițiilor se va ridica astfel la 779 de mii de euro. 

„Proiectul „Livada Moldovei” este un exemplu excelent al impactului asupra economiei pe care îl au împrumuturile BEI, împreună cu asistența tehnică care este oferită de către UE în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). (…) În cadrul acestui proiect, am fost martorii mai multor istorii de succes și eu sunt sigur că vom avea și alte succese în viitor”, a declarat Alberto Carlei, directorul oficiului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova.

Alături de elevii colegiului, de serviciile educaționale și de instruire continuă oferite de Colegiul Agroindustrial Ungheni vor putea beneficia peste 250 de agenți economici din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.

„Înțelegem importanța și necesitatea profesioniștilor foarte buni în toate instituțiile, să fie buni antreprenori, pentru a dezvolta mai departe sectorul agroindustrial al țării. Invazia nejustificată a Ucrainei a scos din nou în evidență cât de importantă este producția de produse alimentare și cât de vulnerabile sunt lanțurile de furnizare la nivel global, care influențează prețurile pentru consumatorul final în ceea ce privește produsele alimentare”, a declarat Gintautas Baranauskas, adjunct al șefului pentru Cooperare în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova. În cadrul acestuia sunt investite 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare cu profil horticol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata