Ajută-mă să te ajut! Acesta este motoul campaniei de informare și identificare a nevoilor copiilor și familiilor refugiate din Ucraina pentru a le oferi suport și protecție.
Potrivit primarului general Ion Ceban, campania este lansată de Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.
„Odată cu sosirea primilor refugiați din Ucraina în municipiul Chișinău, toate instituțiile noastre s-au implicat activ pentru asigurarea sprijinului profesionist și crearea condițiilor necesare în centrele de plasament temporar pentru refugiați.
Am oferit suport și protecție copiilor aflați în situație de risc, în vederea prevenirii oricărei forme de abuz, violență și neglijare, cât și acces la serviciile sociale, educaționale și de sănătate din municipiul Chișinău. Ne dorim să ajutăm cât mai mulți copii și însoțitori ai acestora.
Am lansat această campanie, ca să avem o evidență și documentare cât mai exactă a problemelor cu care se confruntă, pentru a le oferi asistența necesară”, a declarat edilul.
Campania se desfășură în perioada 30 mai – 27 august 2022, iar în această perioadă circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale (asistenți sociali, pedagogi, psihologi) vor activa în toate sectoarele din Chișinău pentru identificarea tuturor copiilor refugiați și a însoțitorilor acestora, care locuiesc în centrele de plasament sau în familii, în vederea oferirii de informații, suport și asistență în funcție de nevoile lor specifice.
„Spre exemplu, refugiaţii care vor să îşi înscrie copilul la școală sau la grădiniță, trebuie să aleagă instituția de învățământ unde dorește să învețe copilul.
Aceştia pot scana QR codul de mai jos și deschide linkul asociat, ca să vadă dacă sunt locuri libere. Dacă nu cunosc care instituție este mai oportună pentru copilul său, pot apela la numerele de telefon de mai jos:
• Pentru grădinițe – 022 235 284
• Pentru școli – 022 201 609
Conform datelor statistice anunțate de către Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, până pe 11 mai 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrați peste 97 mii de refugiați ucraineni, dintre care 47.632 sunt copii.
La nivelul țării – 1.830 copii sunt școlarizați în instituțiile de învățământ general, dintre care 1.120 copii în Chișinău”, a mai adăugat Ceban.
Tot în capitală, peste 300 de copii beneficiază de educație non-formală în centre de creație, programe extrașcolare, centre comunitare pentru copii și tineri, centre de zi. În Chișinău sunt peste 3.700 de familii care au găzduit refugiați. Centrul municipal pentru refugiați „Patria Lukoil” a înregistrat timp de două luni circa 19 mii de cereri de ajutor umanitar.
#AjutamaSaTeAjut