Capitala Republicii Moldova se dezvoltă cu pași rapizi din toate punctele de vedere. Acest lucru îl notează jurnalistul român Vasile Ernu, care spune că orașul își redescoperă spaţiile publice. Scriitorul român chiar face comparație și cu București, dând o notă superioară Chișinăului la unele capitole.
„În Chișinău au început să reamenajeze şi redeschidă stadioane, parcuri, locuri de joacă – asta a scos oamenii din casă. Seara e plin pe aceste locuri. Acum 10 ani era dezastru la acest capitol. 30 de ani spaţiul public a fost abandonat – ba chiar diabolizat. Spațiul public, parcurile, stadioanele trebuiau distruse – privatizate şi transformate în magazine, crâşme şi mai tîrziu în construcţii cu spaţii de birouri sau locuinţe exlusiviste.
Oricum Chișinăul se distruge prin construcții nu prin demolări – are loc cea mai mare distrugere a orașului de când e el – un proces ireversibil. Şi a existat şi încă există un proiect asumat de toate guvernările: distrugem tot ce e sector public pentru a direcționa către privat – concentrarea a tot în mâinile a 5-10% dintre privaţi. Distrugi orice teren de sport ca să direcționezi tot sportul copiilor şi maturilor spre cluburi private. Asta înseamnă excluderea a peste 80% dintre cetățeni de la actul sportiv sau de întreținere.
Așa s-a lucrat în multe sectoare: urmează finalizarea distrugerii sistemului public medical care era de bună calitate şi accesibil – mergem spre privat cu acces pentru 15-20%: restul – La Doina. Bun. Revenim. Dar revenirea în circuit a parcurilor amenajate, terenurilor, locurilor de joacă este un lucru formidabil.
La Vatra în capătul străzii unde stau a apărut un nou complex sportiv public, deschis, cu acces pentru toţi: un stadion de fotbal, unul de volei, altul de baschet şi o pistă de alergat plus scaune unde se poate sta. Seara e plin. Lucru de neimaginat acum 10-20 de ani. Am jucat acum câteva seri aici cu puștanii – locul e superb. Aseară am fost la intrarea în Chișinău dinspre Vatra – la Sculeni: Parcul La Izvor. Lângă lac ai un nou complex sportiv amenajat: teren mare de fotbal pe nisip, teren mic de fotbal pe nisip, teren fotbal normal – iarbă artificială, teren baschet, loc de antrenamente – bară, paralele, inele tot ce era specific estului în gimnastică. Bine amenajat. Totul e public, gratuit – atenție: au un sistem tare inteligent de programare la terenurile de fotbal pentru a nu se face monopol sau abuza de unii, sau a da peste cap ordinea de joc. Programezi, fiecare persoană are o limită de programare (gen 2 ore) fiecare grup vine programat – e permanent plin.
În Bucureşti e de neimagina asta. Totul arată destul de profi, bine întreținut. Aici ești şi în proximitatea lacului şi a parcului imens care trece printr-un amplu proces de reamenajare. Firește că bucăți din vechiul parc este halit de „investitori” – asta e o temă durută separată. Aşa cum nu înţeleg gardurile imense puse de crâşmele-terasă din parc – e un abuz pe spaţiul public”, scrie Ernu pe pagina sa de Facebook.
Comentatorul politic subliniază că tendința asta de deschidere a terenurilor, de refacere sau de a reconstrui spaţii noi de sport şi agrement este fundamentală pentru oraș şi mai ales orășeni. Asta trebuie apreciat şi e mare nevoie de făcut presiune pe primării.
„Aceste lucruri schimbă fața orașului – oamenii seara se revarsă în aceste locuri. Tinerii şi copiii, familii cu copii, oameni în vârstă – toți redescoperă plăcerea spațiului public. Poate e timpul să spargem monopolul demenţei ultimilor 30 de ani: eu, curtea, zidul şi privatul – să moară tot ce e public şi nu e Eu. Pandemia şi războiul ne învaţă importanţa de a fi împreună, de a ne solidariza, de a dizolva ziduri. Deschiderea acestor spaţii ne arată cât bine face oraşului şi oamenilor aceste fenomene. Acest fenomen nu e nou – în anii 60 a fost o adevărată explozie exact pe acest model: poate cea mai mare investiţie în infrastructura publică pe care a avut-o oraşul vreodată. În anii 80 a intrat în descompunere iar anii 1990-2000 a fost un dezastru total pe acest sector. Dar mai ales la cap.
Până şi „şpanaua” – copiii furioși de după blocuri din periferie devin mult mai liniștiți şi au unde să-şi verse energiile. Am jucat cu ei aseară şi pentru prima dată am fost strigat „Derjite deda” – „Ţineţi moşu” Dar nu era de rău: până la urmă cine a avut „ded” a câștigat pentru că „sposiba dedu za popedu – mulţumim moşului pentru victorie”. Şi după am băut un kvas la poveşti. Dar despre producţia de kvas şi bere vie care a cucerit oraşul Chişinău – data viitoare. PS: Nu pot închide ochii la problema Stadionului Republican – este o crimă cu premeditare schimbarea destinaţiei acelui spaţiu. Se citeşte cum se scrie – CRIMĂ”, a conchis acesta.
De precizat că orașul Chișinău este unica localitate cu tendință economică pozitivă, chiar dacă autoritățile centrale pun bețe în roate la mai multe capitole.