Au început lucrările de sporire a eficienței energetice a Spitalului municipal ”Sfânta Treime

0

O nouă etapă a Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, inițiat de Primăria Capitalei, prevede reabilitarea a trei instituţii medicale. Este vorba de spitalele municipale ”Sfânta Treime”, ”Gheorghe Paladi” și ”Valentin Ignatenco”.

Suma totală a lucrărilor pentru cele 3 spitale este de peste 120 de milioane de lei. Câștigătoare, în urma licitației internaționale organizată, a fost desemnată Compania „Amina & S Services” din Azerbaidjan. Potrivit primarului Ion Ceban, este vorba despre ultimul lot din cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, în total fiind termoizolate 23 de clădiri sociale din Capitală.

”În timp ce reprezentanții guvernării vorbesc că se vor apuca de proiecte „mari” cu privire la eficiența energetică, Primăria Chișinău realizează proiecte mari în domeniu. Deja se lucrează la reabilitarea faţadei clădirii Spitalului ,,Sfânta Treime”, o instituţie medicală exemplu pentru capitală şi întreg sistemul medical. Lucrările prevăd consolidarea structurii clădirilor și renovarea lor termică, schimbarea geamurilor, instalarea sistemelor noi de iluminat, producerea de energie solară, renovarea ascensoarelor, înlocuirea centralelor și instalarea sistemelor de ventilație acolo unde este necesar și îndepărtarea azbestului. Vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde care vor diminua esențial emisiile nocive pe fiecare din instituții. Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare”, a declarat Ion Ceban.

Proiectul „Eficiența energetică şi reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău” a fost demarat în 2021 de Primăria Chişinău în 19 instituții de învățământ. Este vorba despre 14 licee: „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul internat nr. 3. De asemenea, beneficiare au fost și cinci grădinițe: 112, 127, 146, 167 și 225. În prezent, toate cele 19 instituții educaționale sunt pregătite pentru noul an de studii 2022-2023.

Valoarea totală a Proiectului este de peste 500 milioane de lei şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P. Donatorii sunt UE, Suedia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România și Slovacia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata