Agricultorii vor trebui să mai aștepte banii promiși de stat pentru motorină

0

Banii promiși de autorități agricultorilor pentru compensarea accizelor la motorină vor achitați cu întârziere. Directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, a declarat că aceste compensații vor fi alocate doar după ce Guvernul va aproba mai multe acte normative.
”Urmează ca Guvernul în timpul apropiat să dezvolte un mecanism foarte determinat cum va fi implementat în practică și ulterior să aprobe acest mecanism, astfel ca Agenția să poată demara implementarea acestui regulament care va fi nou”, a declarat Coșalîc la postul public de radio.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Guvernul a elaborat un document prin care propune de a aloca 200 de milioane de lei pentru compensarea a 30% din cota accizei pentru motorină din anul 2022, ceea ce constituie 894 lei per tonă. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea modului de acordare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli însă nu se regăsește pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 20 aprilie.
Compensațiile urmează a fi distribuite pentru producătorii agricoli atât din sectorul vegetal, cât și pentru cei din sectorul zootehnic. Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să fie înregistrați în modul stabilit, nu mai târziu de data depunerii cererii de solicitare a compensațiilor; să dețină legal terenurile agricole, exploatațiile zootehnice și alte exploatații agricole; motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata