Alarmele cu bombă ar fi fost anunțate din Rusia și Belarus. Ce a specificat Natalia Gavrilița la postul de radio TRM

0

În cadrul „Ediției speciale” de la postul public Radio Moldova, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a făcut mai multe declarații și specificări în privința temelor de amploare din ultima perioadă din Republica Moldova, inclusiv subiectul frecventelor alerte cu bombă din cadrul mai multor instituții.

Astfel, premiera a menționat că autoritățile au înregistrat presupusele adrese de pe care au fost anunțate pericolele de minare a clădirilor și acestea ar fi fost transmise din Rusia și Belarus.

„Alertele cu bombă vin din extern și sunt greu de urmărit. Știm surse din Belarus, Rusia, astfel lucrăm cu aceste state pentru ca să identificat persoanele din spate, dar în mediul online este foarte greu de urmărit până la capăt inițiatorul. Este foarte ușor să ajustezi niște tactici și nici nu știm de fapt dacă cei care sunt în spatele lor sunt exact din țările pe care le-am numit, doar pentru că acolo este computerul, aceste date pot fi manipulate. Ceea ce putem noi face este să fortificam răspunsul nostru, să aducem măsuri de protecție mai mari pentru a nu fi nevoie să evacuam oamenii”, a specificat prim-ministra.

Potrivit acesteia, este o perioadă de tranziție când autoritățile trebuie să schimbe anumite mecanisme, legi, precum și să instruiască oameni. „Este clar că aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilența, să ne țină ocupați și să ne testeze reacția”.

Amintim că alertele false sunt anunțate periodic în diferite instituții ale statului sau private. Totul a început pe 5 iulie, când peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii: la parlament, la guvern, la instituții judecătorești, în centre comerciale, în spitale, la Aeroportul Internațional Chișinău etc. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.

Potrivit autorităților, pe caz sunt bănuite mai multe persoane atât din țară, cât și de peste hotare, iar aceste acțiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza și de a crea neliniște în societate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata