Alegeri parlamentare în Grecia: Tinerii nu mai au încredere în sistemul politic

0

Grecii vor merge la urnele de vot pe 21 mai pentru a-și alege Parlamentul. Pentru prima dată, cetățenii greci care locuiesc în străinătate vor putea vota și ei, pe 20 mai, fără a fi nevoiți să se mai întoarcă acasă, transmite Euronews. Experții cred că este puțin probabil ca un partid să câștige majoritatea din primul tur.

Aproximativ 10 milioane de alegători greci, inclusiv 440 de mii de tineri, cu vârsta cuprinsă între 17 și 21 de ani, vor putea vota pentru prima dată, duminică.

Potrivit publicației germane DW, partidele mari din Grecia au pierdut masiv din simpatia tinerilor, din cauza impozitelor mari, salariilor mici, dar și a neîncrederii unei schimbări politice spre bine.

În fruntea sondajelor se află acum, Partidul conservator, Noua Democrație al actualului prim-ministru, Kyriakos Mitsotakis, care deține majoritatea în Parlamentul elen. Acesta este urmat de Partidul de stânga, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, la o distanță de aproximativ 7 puncte procentuale.

La viitoarele alegeri, actualul premier, promite că va continua să reducă taxele, să micșoreze șomajul cu 8% și să realizeze o creștere economică anuală de 3%. De cealaltă parte, reprezentanții partidului de stânga, se axează pe creșterea salariilor și a pensiilor, protejarea drepturilor minorităților, dar și abolirea Fondului grec de salvare a băncilor.

Parlamentul grec are 300 de deputați, aleși în cadrul unui sistem de reprezentare proporțională, cu un mandat de patru ani. Partidele trebuie să obțină cel puțin 3% din voturi pentru a intra în legislativ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata