Alexandru Slusari, mesaj tranșant despre rateurile Ministrului Gaibu la formarea prețurilor: „La dânsul ministerul și economia națională merg pe două drumuri paralele”

0

Alexandru Slusari, director executiv al Asociației Forța Fermierilor acuză ministerul Economeii condus de Sergiu Gaibu că nu a acționat pentru a controla formarea prețurilor.

Într-o postare pe pagina sa, Slusari a spus că, este bine că doamna prim-ministru, fie și cu mare întărziere, a atras atenție la problema formării prețurilor la produsele agroalimentare pe tot lanțul valoric.

“Un an de zile mulți experți strigau că o bună parte din inflația la produsele alimentare la noi este generată nu de factori obiectivi, ci de înțelegeri între băieți șmecheri. Vedeți situația actuală. Prețurile la materia primă agricolă au scăzut semnificativ. Marea majoritatea fermierilor în condițiile secetei sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost. Totodată, avem inflația pentru produsele agroalimentare în jur de 40 %, care nu poate fi explicată doar prin majorarea tarifelor la resurse energetice. Apare o întrebare rezonabilă. Cine strănge toata smântână ? Pentru mine răspunsul este evident. Partea leului a profitului pe lanț rămâne la intermediari, în special la supermarketuri. Iar agricultorii și consumătorii finali suferă enorm”, spune el.

Slusari afirmă că, demult e nevoie de altă abordare economică.

“Este necesar de monitorizat prețurile la produsele agroalimentare în cadrul ministerului economiei. Aceasta autoritatea trebuie să conlucreze strâns cu Inspectoratul Fiscal și Consiliul Concurenței. Discriminarea furnizorilor produselor agroalimentare de către supermarketuri așa și nu a fost înlăturată. De măsurile de sprijin pentru producătorii autohtoni nici vorba nu este. Însă, este evident pentru toata lume că alt curs economic nu este posibil cu actualul ministru al economiei. La dânsul ministerul și economia națională merg pe două drumuri paralele. Tot la ce este capabil acest personaj, să cheme populația să se adapteze la scumpiri și să mizeze pe importuri. Domnul nic nu are măcar demnitate să plece în situația cănd toata opinia publică vede gafele lui și cere acest lucru. Probabil așteaptă și el fraza despre pierderea încrederii”, a precizat el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata