Alinierea la standarde UE în sănătate. MAN-ul lui Ceban vrea transformări esențiale în medicină

0

Un sistem de sănătate eficient îşi aduce aportul la dezvoltarea economică şi bunăstarea populației. În condițiile dificultăților economice şi financiare, aceste deziderate pot fi atinse doar prin acțiuni eficiente de utilizare a resurselor interne şi externe, destinate sănătăţii publice.

Opinia a fost expusă de Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale, specificând că sunt necesare transformări esențiale în domeniul de sănătate publică, în acordarea asistenței medicale primare și în serviciile de spitalizare.

„MAN consideră că sistemul încă are o masă critică de specialiști și manageri, care pot redresa situația substanțial și pot contribui la crearea serviciilor de sănătate accesibile și de calitate pentru cetățeni. Pledăm pentru alinierea la standardele de calitate ale UE privind serviciile de sănătate guvernate de principiul accesibilității și acoperirii universale, egalității și nediscriminării”, a specificat liderul formațiunii.

În politicile sale, MAN se va conduce de deziderate ca: îmbunătățirea accesului universal al populaţiei la servicii medicale și tehnologii avansate; asigurarea accesului rapid la medicamente de calitate și extinderea listei de medicamente esențiale și compensate; promovarea unui sistem medical care funcţionează eficient şi cu respect pentru contribuțiile pe care le fac cetățenii la bugetul asigurărilor obligatorii în medicină; motivarea personalului medical de a se angaja inclusiv în localitățile rurale, în scopul stopării exodului de specialişti calificați; investiții prioritare în prevenție, în fortificarea programelor care promovează modul sănătos de viaţă şi prevenirea maladiilor cronice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata