Ambasada României vine cu precizări privind condiţiile de intrare, şedere şi tranzit pe teritoriul țării

0

Ambasada României în Republica Moldova vine cu un anunţ important privind măsurile referitoare la regimul de intrare, şedere şi tranzit pe teritoriul României. Ambasada informează că, începând cu 1 august 2021, au fost efectuate modificări în legislaţia privind regimul carantinei, în sensul creşterii limitelor de vârstă pentru aplicabilitatea excepţiilor în cazul minorilor (de la 3 la 6 ani), respectiv introducerea unei noi excepţii pentru membrii delegaţiilor sportive.

Totodată, misiunea diplomatiă aminteşte că, începând cu 12 iulie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Nu au fost introduse restricţii privind intrarea în România a cetăţenilor străini şi apatrizilor. Prin urmare, toţi cetăţenii Republicii Moldova, posesori de paşapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, şedere pe termen scurt, tranzit).

Regula generală prevede că pentru cetăţenii străini şi apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roşie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile (cu excepţia celor vin din UE/ SEE/ Confederaţia Elveţiană).

Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum şi cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

De asemenea, se exceptează de la măsura carantinei persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă testul RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării. Totodată, sunt prevăzute excepţii de la aceeaşi măsură pentru o serie de alte categorii, detaliate în HCNSU nr. 43 şi 51, disponibile mai jos.

Cetăţenii români care revin în România din străinătate şi au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde (inclusiv Republica Moldova) nu sunt plasaţi în carantină (nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepţiile prevăzute de legislaţie).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata