Ambasadoarea Bunăvoinței a UNHCR, Kristin Davis, îi urează bun venit Valentinei Nafornița, susținătoarea de Profil Înalt a UNHCR, în familia Agenției ONU pentru Refugiați

Valentina Naforniţa (left), Soprano, Francesca Bonelli (second left), UNHCR Representative to the Republic of Moldova, UNHCR GWA Kristin Davis and Sergiu Prodan (right), Minister of Culture of the Republic of Moldova, at an event of the Ministry of Culture and UNHCR, with Ukrainian refugees and artists.
0

Ministerul Culturii al Republicii Moldova și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, au găzduit, la Artcor, un eveniment cultural cu artiști refugiați și pasionați de artă, care au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza războiului.

La eveniment a fost prezentă Ambasadoarea Bunăvoinței a UNHCR, renumita actriță Kristin Davis, și Susținătoarea de Profil Înalt a UNHCR, Valentina Nafornița, precum și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și reprezentanta UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli.

Scopul evenimentului a fost de a deschide o conversație despre modul în care artele pot spori bunăstarea, îmbunătăți conexiunile sociale și promova un sentiment de apartenență într-o nouă societate. 

Trupa de teatru ucraineană „Vocea țării” a prezentat o piesă despre experiența lor de strămutare. Aceștia locuiesc în prezent în Căușeni și fac parte din Centrul Comunitar susținut de UNHCR, unde integrează în mod activ artiști locali în grupul lor.

Pentru a-și arăta solidaritatea cu refugiații și pentru a recunoaște numeroasele contribuții ale acestora la societate, precum și importanța culturii în promovarea unei societăți incluzive, Guvernul Republicii Moldova a declarat anul 2023 drept „Anul culturii ucrainene în Moldova”. 

„Am reiterat încă o dată angajamentul Republicii Moldova de a sprijini oamenii de cultură din Ucraina, refugiați în Moldova, care sunt încurajați să intre pe piața muncii, precum și sprijinul pentru protecția patrimoniului cultural, care poate fi oricând evacuat pentru a fi salvat în siguranță în Moldova”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În luna iunie, Valentina Nafornița, soprana moldoveancă, a devenit cea mai nouă Susținătoare de Profil Înalt a UNHCR – și prima din Republica Moldova. 

Kristin Davis și Valentina Nafornița vor colabora cu UNHCR pentru a creș威而鋼 te gradul de conștientizare a situației refugiaților și pentru a mobiliza sprijin. 

Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume: la fiecare trei cetățeni moldoveni, de la începutul războiului a sosit o persoană din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata