Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: Nicio cerere de extrădare de la INTERPOL către autoritățile britanice nu a fost emisă

0

Autoritățile britanice nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare din partea INTERPOL privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți la Londra pentru a se eschiva de justiția din Republica Moldova. Declarația aparține ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.

„Eu nu pot comenta aceste cazuri, dar vă pot comunica că, atât Ambasada, cât și alte autorități britanice, conlucrează cu autoritățile Republicii Moldova și vom continua să facem acest lucru. Autoritățile din Regatul Unit răspund și vor răspunde în continuare eficient și complet oricărei cereri de asistență judiciară formală și bine argumentată. Din câte cunosc, nicio notă de cerere de la INTERPOL către autoritățile britanice nu a fost emisă. INTERPOL nu a trimis nicio cerere către statele membre în privința lui Cavcaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu putem face nimic fără o cerere oficială, legală și formală din partea instituțiilor competente”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1.

Diplomatul britanic a precizat că țara sa este deschisă să colaboreze cu organele competente moldovenești în privința returnării banilor obținuți ilicit, iar un exemplu în acest sens fiind cazul Luca Filat, fiul fostului prim-ministru Vlad Filat.

„În primul rând vorbim despre cazul lui Luca Filat. Anul trecut, împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale am semnat un Memorandum de înțelegere între țările noastre. Acum aceste fonduri sunt folosite pentru a angaja 566 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe. Marea Britanie are legi solide în domeniul recuperării fondurilor ilicite. Ori de câte ori există dovezi sau suspiciuni rezonabile privind cazuri de corupție și îmbogățire ilicită, Republica Moldova ar trebuie să continue să colaboreze cu țările respective, inclusiv Marea Britanie pentru a investiga în mod formal, serios și pentru a localiza eventuale fonduri. Agențiile de aplicare a legii din Marea Britanie sunt dispuse să coopereze cu autoritățile moldovenești, iar noi vom colabora și în continuare, dacă va fi cazul”, a mai adăugat oficialul.

Amintim că, la sfârșitul lunii august 2021, Biroul Interpol din Moldova a solicitat ca omul de afaceri controversat, Veaceslav Platon și fostul șef al poliției din Republica Moldova, liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc să fie dați în căutare internațională.
Iar recent, Viorel Țentiu a confirmat că Biroul internațional al INTERPOL a acceptat cererea autorităților de Chișinău de a-l da în căutare internațională pe fostul șef al poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Ultima oară, cei doi au fost observați la Londra unde se plimbau nestingherit pe străzile capitalei Marii Britanii.

Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri originar din Republica Moldova a părăsit teritoriul Republicii Moldova la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan. Acesta și avocații săi au ascuns informațiile despre locul aflării sale. Atunci când au apărut zvonuri că a zburat la Londra unde ar putea cere azil politic, avocatul său, Ion Crețu, a declarat că acesta, de fapt, s-a aflat în Londra doar în tranzit, urmând să ajungă la Praga. Mai târziu, omul de afaceri a fost surprins de moldoveni pe străzile Londrei. Ulterior, Platon a confirmat că se află în Marea Britanie. Mai mult, omul de afaceri spunea că are multe întâlniri cu moldovenii din Regat pe care vrea să-i ajute. Acesta susține că vrea să ofere „soluții excelente” pentru problemele cetățenilor noștri care au plecat la muncă în Anglia și că intenționează să organizeze mai multe întâlniri cu diaspora de acolo.

Gheorghe Cavcaliuc a obținut de-a lungul anilor mai multe funcții de conducere în poliția din Republica Moldova, făcându-se remarcat în special în perioada în care guvernarea era asigurată de Vladimir Plahotniuc. După ce s-a pensionat și a părăsit Ministerul de Interne, Cavcaliuc și-a creat propriul partid. PACE a participat la alegerile din 11 iulie 2021 la care a acumulat 1,28% sau ceva mai mult de 18 mii de voturi și nu a acces în Parlament.

Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova chiar în ziua alegerilor și s-a afișat în Italia. Ulterior, a fost publicată o înregistrare video cu fostul șef al poliției plimbându-se pe o stradă din Londra. Gheorghe Cavcaliuc a precizat că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie a miliardarului Anatol Stati din Marea Britanie.El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii. Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.
Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani. Potrivit liderului PACE, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata