Agricultorii din Moldova solicită 400 de milioane de lei pentru subvenții

Agricultorii din Moldova, care protestează de mai multe zile, inclusiv prin blocarea accesului la Vama Leușeni, au formulat cereri clare către stat pentru a face față situației dificile în care se află. Aceștia solicită identificarea a 400 de milioane de lei pentru subvenții, bani care ar fi vitali pentru a putea achiziționa motorină, semințe și îngrășăminte.

Președintele asociației obștești „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, a subliniat că sprijinul financiar este esențial pentru ca agricultorii să poată depăși impasul actual. El a propus două căi pentru soluționarea problemei: alocarea a 200 de milioane de lei din Fondul de subvenționare, care ulterior să fie acoperită din fonduri europene, și acordarea unui credit guvernamental de încă 200 de milioane de lei cu o dobândă mai mică.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a precizat că fermierii au nevoie urgentă de acești bani pentru a achiziționa motorină, semințe și îngrășăminte, întrucât nu mai pot aștepta importurile din România. El a subliniat că protestele sunt regretabile, dar autoritățile nu au oferit alternative.

Premierul Dorin Recean a amintit de subvențiile acordate în 2023 agricultorilor, subliniind că statul a investit considerabil în acest sector. Totuși, el a subliniat că blocarea drumurilor și vămilor nu va determina Guvernul să aloce mai multe fonduri pentru agricultură.

În finalul întâlnirii cu autoritățile, s-a convenit să se reia dialogul marți, în încercarea de a găsi soluții concrete pentru problemele agricultorilor.

Comments (0)
Add Comment