Agricultorii din Moldova solicită 400 de milioane de lei pentru subvenții

0

Agricultorii din Moldova, care protestează de mai multe zile, inclusiv prin blocarea accesului la Vama Leușeni, au formulat cereri clare către stat pentru a face față situației dificile în care se află. Aceștia solicită identificarea a 400 de milioane de lei pentru subvenții, bani care ar fi vitali pentru a putea achiziționa motorină, semințe și îngrășăminte.

Președintele asociației obștești „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, a subliniat că sprijinul financiar este esențial pentru ca agricultorii să poată depăși impasul actual. El a propus două căi pentru soluționarea problemei: alocarea a 200 de milioane de lei din Fondul de subvenționare, care ulterior să fie acoperită din fonduri europene, și acordarea unui credit guvernamental de încă 200 de milioane de lei cu o dobândă mai mică.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a precizat că fermierii au nevoie urgentă de acești bani pentru a achiziționa motorină, semințe și îngrășăminte, întrucât nu mai pot aștepta importurile din România. El a subliniat că protestele sunt regretabile, dar autoritățile nu au oferit alternative.

Premierul Dorin Recean a amintit de subvențiile acordate în 2023 agricultorilor, subliniind că statul a investit considerabil în acest sector. Totuși, el a subliniat că blocarea drumurilor și vămilor nu va determina Guvernul să aloce mai multe fonduri pentru agricultură.

În finalul întâlnirii cu autoritățile, s-a convenit să se reia dialogul marți, în încercarea de a găsi soluții concrete pentru problemele agricultorilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata