Liderii UE și NATO condamnă Rusia pentru moartea lui Alexei Navalnîi

0

Liderii Uniunii Europene și NATO au emis condamnări ferme la adresa Rusiei în urma morții opozantului rus Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au subliniat necesitatea ca Rusia să răspundă pentru acest incident.

Charles Michel a transmis că Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației, sacrificându-și viața pentru aceste idealuri. UE consideră regimul rus responsabil pentru această moarte tragică și aduce sincere condoleanțe familiei sale și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume.

Jens Stoltenberg s-a declarat profund întristat de moartea liderului opoziției ruse și a subliniat importanța stabilirii tuturor faptelor legate de acest incident, cerând Rusiei să răspundă la întrebările serioase legate de circumstanțele morții lui Navalnîi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că implicarea lui Putin în acest caz este evidentă. El a exprimat îngrijorarea că cei care se angajează pentru democrație trebuie să-și pună viața în pericol, evidențiind gravitatea situației.

Reacțiile la nivel internațional au fost de revoltă și indignare. Premierul britanic Rishi Sunak a catalogat vestea drept îngrozitoare, apreciind curajul incredibil al lui Navalnîi. Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a subliniat că moartea lui Navalnîi evidențiază realitatea regimului lui Putin, în timp ce premierul Letoniei, Evika Siliņa, a acuzat regimul lui Putin de torturarea până la moarte a unuia dintre ultimele simboluri ale democrației din Rusia.

Ministrul de externe al Suediei a denunțat această tragedie ca fiind o altă crimă teribilă a regimului Putin, subliniind necesitatea unei reacții ferme din partea comunității internaționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata