Procuratura Anticorupție clarifică informațiile referitoare la dosarul “Frauda Bancară”

0

Procuratura Anticorupție vine cu precizări în urma informațiilor apărute în mass-media cu privire la dosarul “Frauda Bancară” și audierea unei persoane în SUA la solicitarea părții apărării în interesul lui Ilan Șor.

Matei Dohotaru, fost angajat al Băncii Naționale a Moldovei și martor în cauza penală “Frauda Bancară”, a formulat mai multe cereri către Procuratura Anticorupție. El a susținut că a fost obligat să dea declarații avocaților lui Ilan Șor în cadrul unui proces civil în SUA, la solicitarea părții apărării. În aceste declarații, Dohotaru a confirmat circumstanțele cunoscute legate de “Frauda Bancară”.

Procesul civil din SUA s-a încheiat la data de 25 ianuarie 2024, însă procedura de audiere a fost realizată conform solicitării legale. Este important de subliniat că procedura audierii unei persoane într-un proces civil în afara Republicii Moldova nu afectează procedurile penale naționale.

Manipulările apărute în mass-media, susținute de persoane care acționează în interesul lui Ilan Șor, sunt menite să inducă în eroare opinia publică.

Cauza este în prezent în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să decidă asupra recursurilor formulate de partea apărării în interesul lui Ilan Șor. Curtea Supremă de Justiție nu audiază martori sau alte părți implicate în ordinea de recurs, iar procesul continuă în lipsa părților.

În ultima ședință din 13 februarie 2024, Curtea Supremă de Justiție a acceptat cererea părții apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate, dar a respins solicitarea de suspendare a procesului. Următoarea ședință este programată pentru data de 3 aprilie 2024.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata