Alexei Navalnîi a murit în închisoare, anunţă autorităţile ruse

0

Autoritățile ruse au anunțat că Alexei Navalnîi, cunoscut opozant al regimului rus și fost candidat la președinția Rusiei, a murit în colonia penală nr. 3 din regiunea autonomă Yamalo-Nenets. Departamentul local al Serviciului Federal pentru Executarea Pedepselor a confirmat acest lucru, declarând că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și a pierdut cunoștința. În ciuda eforturilor de resuscitare, medicii de urgență nu au reușit să îl salveze.

Cauza exactă a decesului nu este încă cunoscută și este în curs de stabilire. Presa rusă relatează că ar putea fi vorba despre o tromboză de sânge, însă aceste informații nu au fost confirmate oficial.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost reținut în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Novichok. Ulterior, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru fraudă și “sfidare” a instanței, iar în august 2023 a primit o sentință suplimentară de 19 ani pentru organizarea unei “comunități extremiste”.

De-a lungul detenției sale, Navalnîi a fost supus la multiple restricții și a petrecut timp în izolare punitivă. Echipa sa nu a confirmat încă oficial decesul, iar avocatul său a fost trimis să investigheze situația.

Moartea lui Navalnîi a generat reacții puternice la nivel internațional, iar comunitatea internațională urmează să monitorizeze îndeaproape evoluția acestei situații.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata