Aproape 100% din merele și cireșele destinate exportului, dar și 50% din producția de prune și struguri din Moldova și-au pierdut piața de desfacere

Statul susține sectorul agricol, dar pentru a asigura o dezvoltare în continuare este necesar ca agricultorii să plătească impozitele, a declarat președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, la Adunarea Generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”.
Producătorii au menționat că, din cauza scumpirilor și a perturbării logistice legate de războiul din Ucraina, sectorul fructelor din Republica Moldova a ajuns într-o situație fără precedent, iar pentru a face față provocărilor este necesar atât suportul statului, cât și al partenerilor de dezvoltare.
Potrivit agricultorilor, sezonul 2022 -2023 va fi unul de cotitură, când vor trebui să identifice piețe alternative pentru 98% din merele moldovenești destinate exportului, pentru 50% din prune și struguri și 100% din cireșe. Aceste cantități până acum erau exportate preponderent în Federația Rusă.
”Statul susține sectorul agricol. A fost majorat fondul de subvenționare, dar așteptăm și de la agricultori plata impozitelor pentru a ne putea dezvolta ca stat în continuare”, a declarat Bolea.
La eveniment au participat și ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, directorul interimar AIPA, Diana Coșalîc, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.

Comments (0)
Add Comment