Aproape 100% din merele și cireșele destinate exportului, dar și 50% din producția de prune și struguri din Moldova și-au pierdut piața de desfacere

0

Statul susține sectorul agricol, dar pentru a asigura o dezvoltare în continuare este necesar ca agricultorii să plătească impozitele, a declarat președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, la Adunarea Generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”.
Producătorii au menționat că, din cauza scumpirilor și a perturbării logistice legate de războiul din Ucraina, sectorul fructelor din Republica Moldova a ajuns într-o situație fără precedent, iar pentru a face față provocărilor este necesar atât suportul statului, cât și al partenerilor de dezvoltare.
Potrivit agricultorilor, sezonul 2022 -2023 va fi unul de cotitură, când vor trebui să identifice piețe alternative pentru 98% din merele moldovenești destinate exportului, pentru 50% din prune și struguri și 100% din cireșe. Aceste cantități până acum erau exportate preponderent în Federația Rusă.
”Statul susține sectorul agricol. A fost majorat fondul de subvenționare, dar așteptăm și de la agricultori plata impozitelor pentru a ne putea dezvolta ca stat în continuare”, a declarat Bolea.
La eveniment au participat și ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, directorul interimar AIPA, Diana Coșalîc, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata