Aproape 300 de manifestanţi din opoziţie, care voiau să blocheze străzi la Erevan, au fost arestați marți, relatează AFP.
Partide din opoziţie îndeamnă cu regularitate – de la jumătatea lui aprilie – la manifestaţii la care să se ceară demisia şefului Guvernului, căruia îi reproşează modul în care a gestionat Războiul cu Azerbaidjanul în regiunea separatistă azeră Nagornîi Karabah.
Marţi, ca adesea de o lună, sute de manifestanţi au încercat să blocheze artere în centrul Erevanului, potrivit unei jurnaliste AFP, antrenând intervenţia poliţiei.
Poliţia anunţă într-un comunicat că 286 de persoane au fost reţinute ”scurt timp”.
Armenia şi Azerbaidjanul au luptat în două rânduri, în anii ’90 şi apoi în 2020, în vederea unei preluări a controlului Nagornîi Karabah, un teritoriu separatist din Azerbaidjan, cu populaţie majoritar armeană.
Cele şase săptămâni de război din toamna lui 2020 s-au soldat cu aproximativ 6.500 de morţi şi au condus la pierderi teritoriale importante ale Armeniei.
Un armistiţiu, negociat de Rusia, a fost implementat de atunci, sub egida unor trupe ruse de menţinerea păcii.
Opoziţia consideră drept o umilire naţională înfrângerea militară în 2020 şi încearcă, de atunci, să obţină plecarea de la putere a lui Nikol Paşinian.
Însă acesta a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate, anul trecut, consolidându-şi fotoliul de premier.
Autorităţile armene şi azere şi-au multiplicat, anul acesta, semnalele în vederea unei deschideri oficiale a unor negocieri de pace.
Opoziţia îl acuză pe Paşinian de faptul că vrea să cedeze unor revendicări ale cevinului şi inamicului azer.