Aproape 300 de manifestanţi din cadrul opoziţiei armene, arestaţi la Erevan

0

Aproape 300 de manifestanţi din opoziţie, care voiau să blocheze străzi la Erevan, au fost arestați marți, relatează AFP.

Partide din opoziţie îndeamnă cu regularitate – de la jumătatea lui aprilie – la manifestaţii la care să se ceară demisia şefului Guvernului, căruia îi reproşează modul în care a gestionat Războiul cu Azerbaidjanul în regiunea separatistă azeră Nagornîi Karabah.

Marţi, ca adesea de o lună, sute de manifestanţi au încercat să blocheze artere în centrul Erevanului, potrivit unei jurnaliste AFP, antrenând intervenţia poliţiei.

Poliţia anunţă într-un comunicat că 286 de persoane au fost reţinute ”scurt timp”.

Armenia şi Azerbaidjanul au luptat în două rânduri, în anii ’90 şi apoi în 2020, în vederea unei preluări a controlului Nagornîi Karabah, un teritoriu separatist din Azerbaidjan, cu populaţie majoritar armeană.

Cele şase săptămâni de război din toamna lui 2020 s-au soldat cu aproximativ 6.500 de morţi şi au condus la pierderi teritoriale importante ale Armeniei.

Un armistiţiu, negociat de Rusia, a fost implementat de atunci, sub egida unor trupe ruse de menţinerea păcii.

Opoziţia consideră drept o umilire naţională înfrângerea militară în 2020 şi încearcă, de atunci, să obţină plecarea de la putere a lui Nikol Paşinian.

Însă acesta a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate, anul trecut, consolidându-şi fotoliul de premier.

Autorităţile armene şi azere şi-au multiplicat, anul acesta, semnalele în vederea unei deschideri oficiale a unor negocieri de pace.

Opoziţia îl acuză pe Paşinian de faptul că vrea să cedeze unor revendicări ale cevinului şi inamicului azer.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata