Tragedia din Parcul Alunelul: Șeful Spații Verzi va fi eliberat din funcție. Agenția de Mediu ar fi făcut blocaje. În septembrie 2021 am cerut defrișarea, autorizația am primită în februarie 2022

0

Ancheta cu privire la cazul tragic din parcul Alunelul a luat sfârșit. Despre aceasta a declarat primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, edilul a subliniat că șeful Spații Verzi va fi eliberat din funcție, în baza recomandării membrilor comisiei.

În urma raportului s-a constat că Spații Verzi a solicitat în luna septembrie anul trecut 2021, autorizația pentru defrișarea și curățarea a mai multor copaci de pe teritoriul Chișinăului, inclusiv din parcul Alunelul.

„Autorizațiile au fost eliberată de Agenția de Mediu în luna februarie deja anul curent, peste 5 luni. Între timp, de 5 luni până au venit autorizațiile de la Agenția de Mediu, toate adresele au devenit prioritare pentru Spații Verzi, doarece toate prezintă pericol, odată ce au fost desemnați acești copaci spre defrișare sau curățare, în deosebi în urma calamităților naturale care au loc sau perioada de iarnă.

Din februarie și până în prezent Spații verzi intervene pe toate adresele inclusiv în Parcul Alunelul cu defrișarea copacilor, la capitolul curățare, în lista unde era inclus și acest plop, pentru care a fost eliberată atorizarea, potrivit responsabililor de la spații verzi în procesul anchetei, au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate.

Persoanele audiate au specificat că: Blocajul din septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de defrișare și curățare, a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare/curățare, după deblocarea procesului de autorizare, în luna februarie 2022. Dar repet, nici o explicație astăzi, nu întoarce viața omului. Comisia a notat că, pe caz nu a identificat elemente de rea-credință sau rea-intenție din partea directorului Î.M. ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Astfel, șeful Spații Verzi va fi eliberat din funcție, iar așa cum au recomandat membrii comisiei, noul directorul al Spații Verzi va iniția o anchetă de serviciu în privința vice-directorului de ramură al Î.M. ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior fie alți angajați care ar avea tangență cu cazul vizat în prezentul raport. Dar le sugerez vicedirectorului, maestrului responsabil să demisioneze singuri”, a declarat Ceban.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a cerut și demisia sau eliberarea din funcție a Conducerii Agenției de mediu, care potrivit anchetei interne tergiversează multe procese, care nu duc la șifonare imaginii Primăriilor, dar la situații tragice care pot avea loc.

„Împreună cu juriștii vom înainta unui demers către Administrația Publica Centrală privind inițierea unei anchete de serviciu împotriva conducerii Agenției de mediu pentru clarificarea informațiilor și contradicțiilor enunțate în prezentul raport, cu solicitarea eliberării in corpore din funcție a conducerii Agenției în cazul în care se va atesta veridicitatea informațiilor cu privire la blocaje, tergiversări și inducerea în eroare a opiniei publice. Nu țin minte în așa situații sau mai grave care au loc în țară, măcar cineva să fi recționat cu o demisie din Guvern, Ministere, Agenții și alte instituții”, a punctat edilul.

Amintim că doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații și anume: arbori propuși pentru curățare – 3066, însă, din cauza volumului mare de lucru au fost curățați doar 2288, De asemenea, Agenția de Mediu a dat autorizație de defrișare pentru 620, însă, la fel, din cauza volumului mare de lucru au fost defrișați 242 de copaci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata