Blocul militar NATO poate oferi securitate țării noastre

Conform unui sondaj realizat de Intellect Group, doar 10% dintre moldoveni sunt de părere că NATO ar putea asigura securitatea națională a Moldovei. Unul dintre motivele principale invocate este procedura complicată de aderare, conform politologului Ian Lisnevschi, care a exprimat acest punct de vedere pe canalul său de Telegram. De asemenea, cercetarea calitativă realizată de Intellect Group indică faptul că majoritatea experților consideră că aderarea la NATO crește riscul de destabilizare și poate conduce la un conflict militar. Aceste concluzii sunt prezentate de 犀利士 itics.md” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Politics, care face referire la cercetările efectuate de Intellect Group, o companie specializată în dezvoltare și cercetare politică.

NATO nu poate asigura securitatea națională a Republicii Moldova. Cel puțin așa cred cetățenii moldoveni. Ultimul sondaj Intellect Group arata că doar 9,8% dintre moldoveni consideră că blocul militar NATO poate oferi securitate țării noastre. Unul din motivele principale este procedura complicată de aderare.

Mai mult ca atât, cercetarea calitativă realizată de Intellect Group în rândul experților arată o opinie majoritară, de 58%, potrivit căreia procesul de aderare la NATO crește riscurile de destabilizare a situației din țară sau chiar poate conduce la izbucnirea unui conflict militar pe teritoriul țării noastre.

Unicul model, după părerea oamenilor, ce poate asigura securitatea țării este neutralitatea.Este greșit să credem că doar moldovenii în vârstă sau alegătorii de stânga, sunt împotrivă ca țara noastră să adere la blocuri militare. Or, susținătorii PAS, mai exact 19% dintre ei, tot vor ca Republica Moldova să fie neutră.

Și asta nu e tot. Pentru neutralitate optează inclusiv 53% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.
Acest lucru se explică prin înțelegerea clară a faptului că dorința de a adera la oricare bloc militar, în condițiile actuale, duce la un conflict armat.

Iar cifra totală a moldovenilor care vor să rămânem o țară neutră este de 54%. Adică majoritatea.
În lipsa modelului ideal de garanție a securității, chiar și membrii NATO precum SUA înțeleg riscul unui conflict direct între actorii geopolitici.

Astfel se va propune modele de colaborare indirectă cu NATO urmând exemplul Israelului și al Coreei de Sud, ceea ce va duce la înghețarea conflictului, dar nu la rezolvarea acestuia.

Țările care încearcă să evite implicarea directă în conflict și care au o independență cel puțin parțială vor încerca să găsească un nou model de neutralitate care să garanteze parțial securitatea și independența țării în lumea nouă geopolitică.

Sursa: Telegram – Ian Lisnevschi

Comments (0)
Add Comment