Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță sinteza activităților desfășurate în perioada săptămânii precedente.
Astfel, Republica Moldova a fost reprezentată de CNA cu succes la Reuniunea Plenară a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a OECD, în cadrul căreia a fost adoptat Raportul de evaluare a progreselor țării noastre în lupta împotriva corupției, elaborat în contextul celei de-a V-a runde de monitorizare a Planului de acțiuni anticorupție de la Istanbul (IAP). Potrivit raportului, Republica Moldova a înregistrat cele mai mari progrese în următoarele arii: Protecția avertizorilor de integritate – +16,8 puncte față de evaluarea din 2023, Politici anticorupție – +9,9 puncte, Independența justiției – +6,1 puncte și Independența Procuraturii – +7,6 puncte. CNA a avut un rol central în acest proces, asigurând coordonarea națională a evaluării și oferind suport constant autorităților implicate.
Pe componenta de combatere a corupției, CNA a efectuat percheziții la proprietarul unei companiei de construcții, astfel, continuând acțiunile de urmărire penală în dosarul ce vizează incendiul dintr-un bloc locativ din Durlești și într-un dosar de abuz de serviciu, cu prejudicii în proporții deosebit de mari aduse bugetului administrației publice locale Taraclia. De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a recunoscut vinovați un cetățean al Republicii Moldova și trei cetățeni străini de comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar Judecătoria Edineț a condamnat primarul unui sat din raionul Edineț pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă și l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, obligându-l să achite peste 540 000 de lei. În perioada de raport, ofițerii de urmărire penală ai CNA au pornit 4 dosare penale noi. La moment, 2 persoane se află în izolatorul CNA, iar 3 persoane, vizate în dosarele Centrului, sunt arestate și deținute în instituțiile penitenciare.
În perioada de referință, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe bunuri cu proveniență ilicită în valoare totală de circa 500 de mii de lei, în cadrul investigațiilor aflate în curs. De asemenea, sechestrele aplicate anterior pe bunuri de peste 1,8 milioane de lei au fost confirmate prin încheieri judecătorești.
În domeniul prevenirii corupției, au fost desfășurate mai multe activități. Astfel, Direcția Educație Anticorupție a lansat campania „Integritatea pe înțelesul copiilor” în taberele de odihnă – o inițiativă educațională menită să promoveze valorile etice și să prevină corupția încă de la cele mai fragede vârste. Direcția legislație a CNA a transmis 13 rapoarte de expertiză anticorupție și 4 avize către autorii proiectelor de acte normative. Direcția Analitică a finalizat 5 analize operaționale relevante pentru procesul de identificare și prevenire a riscurilor de corupție.
Tot în perioada menționată, în cancelaria CNA au fost înregistrate 1706 de materiale, au fost eliberate 144 de caziere de integritate și 52 de apeluri au fost recepționate la Linia națională anticorupție – 0 800 55555.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!