În Moldova este cel mai mic salariu minim pe economie din Europa

Deși din 2018 și până în prezent, salariul minim în țară a crescut semnificativ, totuși în primul trimestru al anului curent Republica Moldova asigură și plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. 

Acesta este de 205 de euro, crescând de la 132 de euro în 2018. Spre comparație, în Bulgaria salariul minim este de 399 de euro, în România –  606 de euro, iar Germania – 1987 de euro. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Economistul face prognoze optimiste. În opinia sa, în următorii cinci ani decalajul dintre Republica Moldova și Bulgaria, țara europeană care are cel mai mic salariu minim, se va reduce. Dacă acum este de două ori, va ajunge la 1,5 ori. „Republica Moldova, fiind o țară foarte săracă, poate și trebuie să se angajeze într-un proces de creștere mai accelerată a salariului minim, astfel încât să ajungem la un minimum cât de cât acceptabil în UE”, a declarat economistul.

Analistul economic estimează că în 2023 salariul mediu pe economie va ajunge la 12.450 de lei, în creștere cu aproape 2.000 de lei față de 2022.

Comments (0)
Add Comment