Liderii UE și NATO condamnă Rusia pentru moartea lui Alexei Navalnîi

Liderii Uniunii Europene și NATO au emis condamnări ferme la adresa Rusiei în urma morții opozantului rus Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au subliniat necesitatea ca Rusia să răspundă pentru acest incident.

Charles Michel a transmis că Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației, sacrificându-și viața pentru aceste idealuri. UE consideră regimul rus responsabil pentru această moarte tragică și aduce sincere condoleanțe familiei sale și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume.

Jens Stoltenberg s-a declarat profund întristat de moartea liderului opoziției ruse și a subliniat importanța stabilirii tuturor faptelor legate de acest incident, cerând Rusiei să răspundă la întrebările serioase legate de circumstanțele morții lui Navalnîi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că implicarea lui Putin în acest caz este evidentă. El a exprimat îngrijorarea că cei care se angajează pentru democrație trebuie să-și pună viața în pericol, evidențiind gravitatea situației.

Reacțiile la nivel internațional au fost de revoltă și indignare. Premierul britanic Rishi Sunak a catalogat vestea drept îngrozitoare, apreciind curajul incredibil al lui Navalnîi. Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a subliniat că moartea lui Navalnîi evidențiază realitatea regimului lui Putin, în timp ce premierul Letoniei, Evika Siliņa, a acuzat regimul lui Putin de torturarea până la moarte a unuia dintre ultimele simboluri ale democrației din Rusia.

Ministrul de externe al Suediei a denunțat această tragedie ca fiind o altă crimă teribilă a regimului Putin, subliniind necesitatea unei reacții ferme din partea comunității internaționale.

Comments (0)
Add Comment