Angajații din domeniul energetic atenționează Guvernul că din cauza salariilor mici ar putea fi compromisă activitatea în sector

0

Sectorul energetic care este unul strategic pentru economia națională s-ar putea confrunta cu mari probleme din cauza salariilor mici ale angajaților. Avertizarea vine din partea președintelui Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, Margareta Strestian.
În cadrul unui eveniment la care au participat și reprezentanții Guvernului, președintele FSLICRE a venit cu un apel către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, să se inițieze discuții imediate legate de salarizarea angajaților, pentru că în caz contrar ” deservirea necalitativă sau necompletă a salariaților care se ocupă de deservirea rețelelor de gaze ar duce la impedimente cu caracter neplăcut pentru sistem”.
”Salariul cu câțiva ani în urmă era unul atractiv, astăzi, ducem o criză foarte mare de specialiști și muncitori în domeniu, deoarece salariul nu mai este unul decent. Negocierile pe care le avem noi și stabilirea salariului minim în ramură nu duce la rezultatele pe care ni le dorim, fiindcă avem acel organ regulator care pune impedimente la implementarea salariului odată cu apariția hotărârii de Guvern, fie începând cu luna aprilie sau mai. Ajustarea acestuia ca regulă se operează prin stabilirea bugetului, începând cu anul următor, ceea ce este o tergiversare de circa jumătate de an. Evident, nu sunt acceptate și unele prevederi din convenția colectivă de muncă de regulator. Aceasta este iarăși un impediment. Nu sunt acceptate funcțiile vacante, deoarece avem o fluctuație foarte mare și o lipsă mare de specialiști și salariați la moment. Organul regulator nu acceptă funcțiile vacante. Credeam că va fi prezent domnul Spînu la acest eveniment ca să primească această notă informațională pentru ca să purcedem la un dialog pe segmentul dat și încercarea de soluționare a întrebărilor, fiindcă sistemul energetic este unul strategic. Deservirea necalitativă sau necompletă a salariaților care se ocupă la deservirea rețelelor de gaze ar duce la impedimente cu caracter neplăcut pentru sistem”, a spus sindicalista.
Andrei Spînu nu a fost prezent la acest eveniment, dar adjunctul său, Veaceslav Șipitca, a dat asigurări că îl va informa pe ministru despre această discuție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata