ANRE stabilește prețuri mai mici la carburanți și pentru zilele de weekend

0

Prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează tendința de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale. 

Prețurile pentru țițeiul Brent s-au menținut la data de 07.07.2022, potrivit datelor afișate de Trading Economics,  în jurul valorii de 104 dolari per baril și, conform prognozelor, urmează să încheie săptămâna în jurul acestei valori. Totuși, prețurile petrolului sunt încă în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu începutul anului curent, principala cauză fiind faptul că redresarea economică globală post-covid a coincis cu perturbarea piețelor și a lanțurilor logistice tradiționale din cauza agresiunii rusești din Ucraina. 

În același timp, valoarea medie a cotațiilor Platts s-a micșorat la data de 08.07.2022 față de 24.06.2022 (14 zile anterioare) cu 57,8 $/tonă la benzină (4,3%) și 124,6 $/tonă la motorină (9,3%). Acest fapt determină clar procesul de diminuare treptată a prețurilor la pompă a produselor petroliere principale de tip standard (Benzina COR 95 și Motorina).

Reamintim că prețurile petrolului Brent oferă doar un punct de referință și nu constituie o bază pentru luarea deciziilor de tranzacționare a carburanților. Prețul pentru produsele petroliere derivate, cum sunt benzina și motorina, este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts. În ultima perioadă, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, cotațiile petrolului Brent și cotațiile Platts au devenit tot mai puțin interdependente, prețurile fiind dictate exclusiv de cererea și oferta de pe piață.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru perioada 09.07-11.07.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzină COR 95 – 32,13 lei/litru (-0,17 lei);

Pentru motorină – 30,01 lei/litru (-0,37 lei).

ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata