Aproape 330 de milioane de lei vor fi alocate de Guvern pentru pregătirea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor

0

Aproape 330 de milioane de lei vor fi alocate de Guvern pentru pregătirea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor (RPL), propus pentru anul 2024. Potrivit proiectului de lege privind recensământului populației și locuințelor, bugetul total estimativ este de 329,2 milioane de lei (cca 16,3 milioane euro), inclusiv aproximativ 36,8 milioane de lei pentru modulul agricol.
Bugetul total include lucrările de pregătire a RPL, desfășurarea acestuia și diseminarea rezultatelor finale, fiind distribuit până în anul 2026.
Astfel, cheltuielile pentru salarizarea personalului adițional angajat în cadrul BNS pentru perioada pregătirii, desfășurării recensământului și procesării datelor sunt estimate la 225,7 milioane de lei sau 68,6% din totalul bugetului RPL.
Instruirea personalului la recensământ este estimată la 5,5 milioane de lei. În total, este planificată instruirea și antrenarea în activitățile de RPL a unui număr de 9300 de persoane.
Tehnologiile informaționale și procesarea datelor reprezintă 19,4% din bugetul total sau 63,9 milioane de lei. Desfășurarea activității de actualizare a hărților în teren, prin colectarea coordonatelor X și Y pentru fiecare clădire și locuință de pe teritoriul Republicii Moldova este estimată la 6,7 milioane de lei.
Realizarea recensământului de probă este preconizată în anul 2023. Bugetul pentru această activitate reprezintă 5,7 milioane de lei.
Campania de comunicare și publicitate a lucrărilor RPL, care include activități de informare a populației despre recensământ, de la etapa de pregătire a RPL până la diseminarea rezultatelor, va costa 3,2 milioane de lei.
Altele cheltuieli, care reprezintă 5,6% din bugetul total, includ alte costuri, inclusiv ce țin de servicii de transport, închirieri, consumabile, imprimare materiale, cheltuieli privind gestionarea riscurilor în anul de colectare a datelor.
BNS precizează că mai este așteptat un sprijin din partea Uniunii Europene în valoare de 2 milioane euro pentru pregătirea RPL, în cadrul instrumentului de cooperare NDICI, planificat pentru anii 2022-2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata