Intensificarea cooperării vamale în domeniile facilitării comerțului și antifraudă, implementarea măsurilor comune de eficientizare a interacțiunii interinstituționale, precum și schimbul de informații și bune practici între autoritățile vamale, au fost printre subiectele discutate la reuniunea trilaterală a conducătorilor autorităților vamale din Republica Moldova, România și Ucraina.
Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub, a salutat prezența conducătorilor Autorității Vamale Române și a Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei la Chișinău, subliniind importanța acestui format trilateral pentru consolidarea cooperării vamale la nivel regional, în linie cu cele mai bune practici internaționale și angajamentele de implementare a agendei europene în domeniul vamal.
„Prin dialogul constant și colaborarea în format trilateral, ne asigurăm că măsurile comune contribuie efectiv la atingerea obiectivelor strategice de securizare a frontierelor și facilitarea comerțului internațional. Sincronizarea activităților și conlucrarea interinstituțională, atât pe componenta antifraudă, cât și pe capacitarea personalului vamal, prin crearea unei platforme comune de instruire adaptată la cele mai bune practici ale Uniunii Europene, sunt esențiale pentru fortificarea unui corp de funcționari bine pregătit și capabil să facă față provocările actuale”, a declarat Alexandru Iacub.
„Întâlnirea trilaterală a demonstrat încă o dată angajamentul asumat de România, Republica Moldova și Ucraina pentru îmbunătățirea și eficientizarea operațiunilor vamale transfrontaliere. Ne dorim ca acest format de colaborare să devină unul recurent, o platformă de dialog și acțiune, care să permită schimbul rapid de informații și să asigure un flux comercial mai sigur pentru toate părțile implicate”, a subliniat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.
„Avem proiecte importante pentru asigurarea unui flux ritmic în punctele de trecere, organizarea controlului comun, schimbul automatizat de informații și desfășurarea acțiunilor comune de combatere a încălcărilor reglementărilor vamale, care vor necesita eforturi reciproce pentru implementare”, a menționat șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Vladislav Suvorov.
În timpul discuțiilor, părțile au făcut schimb de opinii privind situația actuală în posturile vamale, perspectivele de extindere a controlului coordonat la frontiera moldo-română și a celui comun la frontiera moldo-ucraineană, proiectele de modernizare a infrastructurii, precum și îmbunătățirea mecanismului de acționare comună în situații de criză.
Printre inițiativele discutate s-a numărat crearea unei platforme regionale de capacitare a celor trei autorități vamale, care să faciliteze furnizarea de expertiză în aplicarea legislației vamale europene și consolidarea capacităților profesionale, implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit și AEO, utilizarea inteligenței artificiale, fortificarea climatului de integritate și desfășurarea operațiunilor antifraudă comune.
De asemenea, s-au explorat oportunitățile de intensificare a cooperării trilaterale în domeniile chinologic, echipe mobile, analiza riscurilor și aplicarea legii, precum și organizarea evenimentelor comune de dezvoltare profesională pentru armonizarea eficientă a legislației naționale la cea a Uniunii Europene.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!