Avertisment sumbru: Seceta se va agrava

0

Europa s-ar putea confrunta cu veri şi ierni mai secetoase în viitor, conform unui studiu realizat de Serviciul Meteorologic German (DWD) privind seceta pe continentul european.

Studiul DWD prezice scăderea pe termen lung a precipitațiilor în regiunea mediteraneană, precizând că acest lucru va depinde de nivelul de încălzire globală.

Potrivit studiului, citat de dpa și apoi de Agerpres, există un risc crescut de secetă în Europa centrală şi, mai ales, în vestul Europei.

Climatologii au remarcat că seceta din 2022 a afectat grav nivelul apelor și agricultura.

Climatologii au remarcat că, din primăvara acestui an, continentul european s-a confruntat cu o secetă pe scară largă, care a afectat semnificativ nivelul apelor şi agricultura şi a condus la restricționarea consumului de apă.

Unele zone din Europa, mai ales nordul Italiei, s-au confruntat, de asemenea, cu ierni secetoase.

Zona mediteraneană centrală a cunoscut a patra cea mai secetoasă primăvară din 1901, iar în Germania aproape în fiecare primăvară din 2009 nu au căzut suficiente precipitații.

Seceta ar putea afecta, de asemenea, zone întinse ale Europei în următoarele trei luni, deoarece calculele inițiale sugerează că acestea vor fi din nou mai secetoase față de media pe termen lung pentru perioada comparabilă 1991-2020.

Care sunt singurele regiuni din Europa care nu au avut un deficit de precipitații în 2022.

Un deficit de precipitații a fost observat în aproape toate cele 11 regiuni europene studiate. Doar în Țările Baltice şi în Scandinavia cantitatea de precipitații a fost normală în ultimele luni.

În schimb, Valea Po din nordul Italiei, în prezent afectată de o secetă severă, a primit o cantitate de precipitații sub medie din august 2021, cu excepția lunii noiembrie 2021.

În Europa Centrală s-a înregistrat, de asemenea, o cantitate de ploaie sub medie din septembrie anul trecut – singura excepție fiind februarie 2022.

Luna martie 2022 a fost excepțional de uscată, primind doar o treime din cantitatea obișnuită de precipitații, potrivit studiului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata