Biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai e obligatoriu

0

Pacienții asigurați vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști de profil, de nivel raional și municipal, fără bilet de trimitere, eliberat de medicul de familie. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că a semnat și trimis în toate instituțiile medicale un ordin în acest sens. 

De asemenea, ministra a precizat că se menține gratuită consultația medicilor specialiști la trimiterea medicului de familie sau altui medic specialist și că internarea în instituții medicale spitalicești de nivel raional și municipal se va face la trimiterea medicului de familie sau a medicului specialist.

Conducătorii instituțiilor medicale vor angaja prin cumul sau vor subcontracta în alte instituții medicale serviciile consultative de care nu dispun și vor informa populația unde, când și de cine sunt oferite aceste servicii.

Se interzice categoric perceperea plăților de la persoanele asigurate ca serviciu contra plată pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM, inclusiv la prezentarea directă la medicul specialist din instituția medicală care deservește teritoriul în care persoana este înregistrată la medicul de familie.

„De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul dacă nu doriți să așteptați, plătiți si vă luăm acum sau nu aveți îndreptare? plătiți!”, a spus Nemerenco.

Ministra a subliniat că instituția medicală în care pacienții sunt înregistrați la un medic de familie nu are dreptul să perceapă nicio plată dacă aceștia dețin poliță de asigurare. Aceeași regulă se aplică și locuitorilor întregului raion când merg la specialiștii de profil din secția consultativă din centrul raional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata