București-New York: Primul zbor direct după 20 de ani

0

Primul zbor direct din România către SUA a fost efectuat vineri dimineață, după 20 de ani de pauză. Zborul cu numărul H4101 a decolat de pe aeroportul Otopeni cu destinația New York.

Acesta este primul zbor transatlantic direct, cu plecare din România, efectuat de o companie aeriană de linie, după mai mult de 20 de ani. Aeronava Airbus A330, cu înmatricularea românească YR-KID, este așteptată să aterizeze pe aeroportul JFK, din metropola americană, la ora locală 11:35, după o călătorie neîntreruptă de aproximativ 10 ore, transmite democracy.md cu referire la adevarul.ro.

Odată cu lansarea rutei între București și New York, HiSky devine singura companie privată, din istoria aviației românești, care operează zboruri programate către Statele Unite ale Americii și primul operator aerian care introduce în programul regulat această destinație, după sistarea zborurilor companiei naționale, în anul 2003.

Pentru zborul inaugural, la manșa aeronavei care transportă primii pasageri către SUA, se află chiar directorul general al companiei HiSky, Iulian Scorpan, pilot comandant, cu o experiență de peste 20 de ani.

„Alături de pasagerii pe care îi avem la bord pentru zborul către New York, trăim, astăzi, un moment remarcabil, iar ziua de 7 iunie va rămâne cunoscută drept cea în care calea românilor către SUA s-a redeschis, după aproape 21 de ani. Suntem extrem de onorați să fim compania care reușește să îndeplinească această dorință a pasagerilor din România și din diaspora. Le mulțumim tuturor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, în ultimii trei ani, pe rutele din Europa. Asta ne-a oferit curajul și energia de a îndrăzni să visăm la călătorii peste ocean și, iată că, după multă muncă, decolăm, pentru prima dată, către New York. După realizarea de astăzi, următorul vis, pe care sunt convins că îl vom îndeplini curând, este să aterizăm la New York cu primii pasageri români care pășesc pe pământ american, fără viză”, a declarat Iulian Scorpan, CEO Hisky.

Zborurile regulate care conectează aeroportul Henri Coandă cu principalul aeroport din New York, John F. Kennedy, vor fi efectuate cu patru frecvențe pe săptămână, cu plecare din România în fiecare zi de luni, miercuri, vineri și sâmbătă, și retur. Aeronava HiSky va decola de la București la ora locală 8:30 și va ateriza la New York la ora locală 11:35. Pentru zborurile retur, aeronava este programată să decoleze de pe aeroportul JFK la ora locală 13:25 pentru a ajunge la Otopeni la ora locală 6:15.

Aeronava long-courier, utilizată pentru efectuarea zborului peste ocean, Airbus A330-200, este prima de acest tip înregistrată în România și a intrat în flota companiei HiSky în luna decembrie a anului trecut. Cu o autonomie de peste 14 ore și o viteză de croazieră de 870 km/h, A330-200 este unul dintre cele mai populare modele wide-body, propulsat de două motoare Rolls Royce Trent 772B. Aeronava care a decolat către New York are o configurație cu două culoare și un număr total de 275 de locuri, împărțite în două clase de servicii, business și economic.

Conform datelor de trafic, HiSky este, din 2023, a doua cea mai mare companie românească, după numărul de pasageri transportați, și al patrulea cel mai important operator de pe aeroporturile din România. București este principala bază operațională HiSky, însă compania operează curse regulate și de pe aeroporturile din Iași, Baia Mare, Cluj Napoca, Timișoara și Chișinău, dar și zboruri charter, în parteneriat cu principalele agenții de turism.

Ruta directă București-New York poate fi accesată și de pasagerii din Cluj Napoca și Chișinău. În sistemul de rezervări al companiei este disponibilă opțiunea de achiziție directă a zborurilor, cu o conexiune de numai o oră și 10 minute, pe aeroportul din București.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata