Bulgaria a recunoscut Holodomorul din Ucraina ca fiind genocid

0

Parlamentul Bulgariei, profund divizat cu privire la relațiile țării cu Rusia, a declarat, miercuri, că Holodomorul, foametea provocată de regimul stalinist din URSS în Ucraina între 1932 și 1933 a fost un genocid.

În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE, citată de Agepres.. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă pro-rusă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia, transmite democracy.md cu referire la digi24.ro.

Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB. Aceste două partide se numără, de asemenea, printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii rusești.

Rezoluţia adoptată de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului.

Parlamentul European a declarat, pe 15 decembrie 2022, Holodomorul drept genocid. Alte 22 de țări, printre care și România, recunosc Holodomorul ca genocid a regimului sovietic împotriva poporului ucrainean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata