Ce vor locuitorii chișinăuienii de la Primăria Chișinău. Ceban a făcut public datele sondajului, la care au participat peste 24 de mii de locuitori

0

Majoritatea locuitorilor din suburbiile Capitalei optează ca în acest an municipalitatea să investească, în primul rând, în transportul public și reparația drumului de acces. Cel puțin acestea sunt concluziile făcute în urma sondajului de opinie ce a fost desfășurat pe site-ul suburbii.chisinau.md, în perioada 15 decembrie 2022 – 14 ianuarie 2023. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul ședința Primăriei Chișinău de astăzi.

„La acest sondaj au participat peste 24,6 mii de cetățeni. Potrivit rezultatelor finale, în 16 din cele 18 suburbii, transportul public și reparația căilor de acces se află pe primele poziții în propunerile de finanțare în acest an din bugetul municipal. Este vorba despre Bubuieci, Budești, Tohatin, Ciorescu, Codru, Cricova, Sîngera, Durlești, Grătiești, Vadul lui Vodă, Vatra, Stăuceni, Condrița, Colonița, Cruzești, Băcioi.

Locuitorii din suburbiile Ghidighici și Trușeni au optat pentru investiții municipale în proiectele de extindere a rețelelor de apeduct și canalizare. Sondajul a mai arătat că toate suburbiile necesită alocații pentru extinderea și modernizarea iluminatului public stradal. În top cinci propuneri pentru proiectele investiționale din acest an se află, de asemenea, reparația instituțiilor de educație.

Am oferit posibilitatea locuitorilor din suburbii să se expună concret pentru orașul, comuna sau satul din care fac parte.

Sondajul a fost structurat separat pentru fiecare din cele 34 orașe, comune și sate, care sunt în componența celor 18 suburbii, astfel ca locuitorii să poată determina concret proiectul investițional ce urmează să fie susținut de Primăria Chișinău”, a declarat Ceban.

Sondajul a fost mediatizat pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Chișinău și suburbii.chisinau.md, pe platformele sociale, prin intermediul materialelor informaționale.

„Mulțumesc și primarilor din suburbii pentru că au susținut și au îndemnat locuitorii să participe la acest sondaj. Noi vom ține cont de toate propunerile expuse în acest sondaj pentru fiecare localitate în parte, astfel ca împreună cu primarii să stabilim alocarea de investiții municipale pentru proiecte țintite, solicitate de oameni și care, în consecință, să contribuie la modernizarea întregului municipiu Chișinău, pe care ni-l dorim atractiv și confortabil pentru cetățeni.

Vom investi în conformitate cu necesitățile cetățenilor.
În perioada 2020-2022, am reușit să creștem investițiile municipale în proiectele de infrastructură din cele 18 suburbii până la aproape 600 de milioane de lei, cu 300% mai mult față de anii precedenți.
Finanțarea a fost făcută în funcție de necesitățile locuitorilor, care au fost identificate, de asemenea, în cadrul sondajelor de opinie.
Am schimbat transportul public pe noi unități
Reparația și construcția grădinițelor
Reparația Școlilor
Reparația și construcția drumurilor și trotuarelor
Modernizarea iluminatului
Instalarea stațiilor de așteptare
Reparați centrlor de cultură și pentru persoane de vârsta atreia
Investiții în apeduct și canalizare
parcuri
Și multe alte proiecte”, a declarat Ceban.

Edilul spune că și fiecare primar din cei 18 indiferent de apartenența politică nu am făcut nicio diferență la repartizarea banilor pentru proiectele în suburbii.

„Avem o colaborare foarte frumoasă cu fiecare dintre ei. Și da o spun cu toată responsabilitatea, foarte mult depinde de primarii din suburbii, dar atâta timp când până acum nu li s-a oferit bani de la Primăria Chișinău, pot fi ei cei mai buni, proiecte nu erau. Și cu toată responsabilitatea o spun că și în continuare vom colabora pentru a investi în suburbii. Oamenii au nevoie de drumuri și transport, asta vom face”, a conchis edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata