Ceban a vorbit despre impactul războiului asupra copiilor

0

Mesaj emoțional a avut primarul general Ion Ceban la deschiderea expoziției „Copiii pentru pace”, lucrări făcute de copii. Edilul a vorbit cu o durere în discurs despre impactul războiului asupra copiilor.

„Maine se face exact un an de zile de la probabil cel mai cumplit lucru ce ne se putea apă în Europa. După decenii după cel de-al doilea război mondial, avem un război de neimaginat aici la granițele noastre, în Ucraina, un stat extraordinar, unde avem foarte mulți prieteni, rude. Este absolut de neînțeles, de neconceput și fără niciun fel de scuză ce se întâmplă la este de noi. Copiii care s-au adunat aici au lucrat o perioadă foarte lungă de timp ca să își prezinte percepția lor față de ceea ce se întâmplă aici în regiune. Noi, adulții, câteodată încercăm să îi protejăm la maxim, să nu vadă, să nu audă, să nu treacă prin ei lucrurile acestea. Așa suntem noi adulții, să îi protejăm de lucruri rele. Vreau ca dvs să vedeți cum percep ei și cum trec prin ei aceste lucruri. Este departe de înțelegerea noastră și percepția noastră, că ceea ce facem noi să îi ferim de a înțelege și să îi afecteze, nu merge. O să vedeți dvs cu ochii personali cum și-au închipuit ei că este important să fie pace, cum și-au închipuit ei, că nu este nevoie de nicio lacrimă a unui copil, sau nicio viață a unui om și nu este niciun argument pentru aceste lucruri. Foarte multă lume a fost emoționată atunci când am văzut primele lucrări. Dar vreau să vă spun că au fost foarte mulți specialiști, care ne-au relatat despre starea interioară, stres, starea lăuntrică a copiilor, care afectări emoționale cumulate cu speranța că totul se va termina mai repede, că toți vor să trăiască acasă alături de părinți, bunei.

Mai mult de jumătate de milion de refugiați care au intrat în Republica Moldova sunt copii. Foarte mulți au trecut prin Chișinău. Mulți sunt încadrați în instituții preșcolare, școlare, le sunt oferite ceea ce putem oferi. În aceste circumstanțe facem maxim. Sperăm că lucrurile să se termine cât mai repede. Astăzi avem mai multe acțiune pe care le facem în sistemul educațional, împreună cu partenerii noștri” a conchis Ceban.

Amintim că, în semn de solidaritate pe 23 și 24 februarie, în semn de solidaritate, cu poporul ucrainean, Muzeul municipal, Turnul de Apă, Arcul de Triumf, vor fi iluminate în culorile Drapelului de Stat al Ucrainei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata